pasta langer leven

Minder calorieën, langer leven? Deze wetenschapper test het op zichzelf (en deelt zijn tips)

Body & Mind12 mei , 11:00 doorMaud Maarssen
Zou je echt langer kunnen leven door nét iets minder te eten? Het klinkt bijna te simpel, maar volgens onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper James White zou het zomaar kunnen. En: hij past het zelf ook toe. Niet door zichzelf uit te hongeren, maar door bewuste keuzes te maken. Wij doken in zijn routine en delen wat jij ervan kunt leren.

Minder eten = meer levensjaren?

White doet al jaren onderzoek naar het effect van caloriebeperking op onze gezondheid en levensduur. In een studie met muizen ontdekte hij dat knaagdieren die 30% tot 40% minder calorieën binnenkregen, tot wel 40% langer leefden. Nu zijn muizen geen mensen, maar het principe is volgens hem duidelijk: minder eten zet processen in werking die veroudering op celniveau afremmen.
Ook bij mensen zag White in een tweejarig onderzoek mooie resultaten. Gezonde volwassenen die dagelijks 100 tot 200 calorieën minder aten, vertoonden verbeteringen in hun stofwisseling, hart- en vaatgezondheid én biologische leeftijd.

Geen honger, wél bewust

Wat meteen opvalt: White is geen fan van streng lijnen of calorieën tellen. Hij focust liever op voeding die van nature voedzaam en minder calorierijk is – denk aan groenten, magere eiwitten en gezonde vetten. "Je moet een veilig basisniveau van calorie-inname voor jezelf vinden, waarbij je niet aankomt,” zegt hij. En het hoeft echt niet elke dag perfect: “Zelfs als je een paar dagen per week iets minder eet, zien we al voordelen.”
Voor vrouwen onder de 18, zwangeren of vrouwen die borstvoeding geven is dit trouwens géén goed idee, benadrukken experts.

Sporten met een doel

White sport vijf tot zes keer per week, meestal een mix van krachttraining en cardio. Niet omdat hij een sportfanaat is, maar omdat het hem helpt om zijn gezonde eetpatroon vol te houden. “Als ik sport, voel ik dat het ergens goed voor is,” zegt hij. En goed nieuws voor wie minder fanatiek is: drie keer per week bewegen heeft al grote gezondheidsvoordelen. Zelfs 11 minuten per dag maakt al verschil, blijkt uit recent onderzoek.

De rol van slaap en rust

Hoewel White druk is met onderzoek en colleges, probeert hij elke nacht acht uur slaap te pakken. Niet alleen om fit te blijven, maar ook om stress beter aan te kunnen. “Slaap is een resetknop. Je kunt stress nooit helemaal vermijden, maar door goed te slapen houd je jezelf mentaal en fysiek in balans.”

Wat kunnen we hiervan leren?

Je hoeft niet je hele leven om te gooien of obsessief calorieën te tellen. Bewust kiezen voor voedzame maaltijden, wat vaker bewegen en je slaap serieus nemen kan al een wereld van verschil maken. Of het je echt 30 jaar extra oplevert? Dat weten we nog niet. Maar je voelt je er wél beter door – en daar kunnen we bij FEM FEM natuurlijk alleen maar achter staan.