untitled 2023 07 04t020112820

Word je vaak misselijk wakker? Dit kan de oorzaak zijn

Body & Mind22 jul 2023, 9:45 doorAurora Ferrari
Ze zeggen 'begin de dag met een lach’, maar wanneer je elke ochtend misselijk wakker wordt, is dit moeilijk te realiseren. Dat nare gevoel kan namelijk heel je dag belemmeren. Niet te doen. Gelukkig duidt dit niet op een gevaarlijke aandoening, maar waar komt het dan door? Dit kunnen een aantal oorzaken zijn...
untitled 2023 07 04t020112820
Bron: Gilmore Girls

1. Brandend maagzuur

We kennen het allemaal: het brandende maagzuur gevoel. Maar 's nachts, merk je daar een stuk minder van. Pas wanneer je wakker wordt, kan het zich uiten in misselijk worden. Lekker dan. Gelukkig kun je dit gewoon vermijden, maar dat betekent wel dat je bepaalde voedingsstoffen vanaf nu 's avonds moet laten liggen.
Sorry not sorry , maar bitterballetjes en andere lekkere gefrituurde snacks adviseren we je niet meer 's avonds te eten. Dit kan zwaar op de maag vallen, waardoor brandend maagzuur ’s nachts optreedt. Ook zure citrusvruchten kun je ’s avonds laat beter vermijden.

2. Hormonen

Het zal eens niet, maar hormonen kunnen inderdaad ook een rol spelen bij je ochtendmisselijkheid. Niet alleen tijdens een zwangerschap kun je er last van hebben, maar ook tijdens de overgang of na het overstappen van anticonceptie. Denk je dat de laatste bij jou de oorzaak is van de misselijkheid? Overleg dit dan met je arts.

3. Te weinig gegeten

Waar de verkeerde voedingsmiddelen voor een misselijk gevoel kunnen zorgen, doet te weinig eten dat net zo goed. En dat is eigenlijk vrij logisch, Het heeft namelijk te maken met een lage bloedsuikerspiegel wanneer je maag leeg is. Het gevolg: dat misselijke gevoel wanneer je wakker wordt.
Zorg er dus voor dat je avondeten vol met vezels zit, zodat je goed vol raakt. Heb je later ook niet meer de neiging om de frituur aan te zetten ;)

4. Stresskip

Wanneer je veel stress ervaart, vertaalt zich dat ook naar de rest van je lichaam. Je maag kan last krijgen van al dat gepieker en voor een misselijk gevoel zorgen. Dat komt door een chemische disbalans in het lichaam. Last van stress? Met deze ademhalingstechnieken word je helemaal relaxed.