fem fem nieuw 52

Moet je een life changing beslissing maken? Zo doe je dat

Body & Mind30 jun , 13:00 doorAurora Ferrari
We komen allemaal op een punt dat we beslissingen moeten maken: makkelijke, moeilijke en ingewikkelde. Denk hierbij aan ontslag nemen op je werk, het uitmaken met je partner of het kopen van een huis (wat niet niets is). Gelukkig zijn er ook makkelijke beslissingen te maken, zoals wat je vanavond wil eten en wat je wil kopen voor een vriendin haar verjaardag. Maar hoe maak je een moeilijke beslissing? Eentje die je angstig maakt? Geen paniek, wij geven je een aantal tips.

Beslissingen maken

We weten het, het maken van beslissingen is nooit leuk. Maar het moet wel gedaan worden. Het kan iets heel makkelijks en eenvoudigs zijn, zoals het bedenken wat je wil eten. Maar een moeilijke beslissing is bijvoorbeeld het uitmaken met je partner, en dat kan een heleboel angst oproepen. Zo'n beslissing is tenslotte niet niets. Stel je voor: je gaat het uitmaken met je partner... je wil diegene niet kwetsen. Doe je toch wel, maar liever niet. En wat als je achteraf spijt krijgt en je partner terug wil? Dat wil je liever vermijden, want jullie relatie zal daarna nooit zo zijn als eerst. Dan maar niet uitmaken?
Geen paniek, het maken van beslissingen is moeilijk, maar niet onmogelijk. Wij geven je een aantal tips voor het maken van een beslissing die je angstig maakt.
1. Erken je angst 
Begrijp dat angst een natuurlijke reactie is op onzekerheid en dat het oké is om je angstig te voelen. Probeer het onder controle te houden, maar laat de emoties ook toe. Als je er maar bewust van bent.
2. Verzamel informatie 
Hoe meer je weet over de situatie en de mogelijke uitkomsten, hoe minder eng de beslissing kan lijken. Onderzoek alle opties en de gevolgen en bereid je voor op wat er kan komen.
3. Maak een lijst met voor- en nadelen
Schrijf de voordelen en nadelen van elke optie op. Dit kan je helpen om je gedachten te ordenen en objectiever beeld te krijgen.
4. Visualiseer de uitkomst
Stel je voor hoe het zou zijn als je de beslissing hebt genomen en wat de mogelijke uitkomsten zijn. Dit kan je helpen om je voor te bereiden om wat er komen gaat.
5. Overweeg het ergste 
Je kent 'm waarschijnlijk al, maar vraag jezelf af wat het ergst is dat kan gebeuren als je die angstige beslissing neemt. Vaak is de angst voor een onbekende erger dan de wekelijkheid. En als je van het ergste uitgaat... kan het altijd nog meevallen.
6. Praat erover met anderen
Een beslissing maak je niet zomaar alleen. Bespreek je zorgen met vrienden en familie. Zij kunnen je een ander perspectief bieden en je helpen om de situatie anders te bekijken. Misschien realistischer, maar misschien ook makkelijker.
7. Maak het probleem kleiner 
Als de beslissing groot en beangstigend lijkt, probeer deze dan op te splitsen in kleinere, meer beheersbare stappen.
8. Maak een plan 
Stel een actieplan op voor nadat je de beslissing hebt genomen. Dit kan je het vertrouwen geven dat je weet wat je moet doen, ongeacht de uitkomst.
9. Luister naar je intuïtie
Soms weet je diep van binnen al wat de juiste beslissing is. Vertrouw op je gevoel als de feiten je verder niet helpen.
10. Neem de tijd
Als het mogelijk is, geef jezelf de tijd om na te denken over je beslissing. Overhaast niets, maar blijf ook niet eindeloos twijfelen.