untitled 2023 05 09t013217392

Blijkbaar kan je neus veranderen na een zwangerschap

Body & Mind26 jan , 11:45 doorAurora Ferrari
Dat je lichaam tijdens én na je zwangerschap verandert, wisten we allemaal al wel. Je krijgt een bolle buik, je enkels kunnen wat gaan opzetten en je gezicht kan wat voller worden. Maar wat als we je vertellen dat je ook een zwangerschapsneus kan krijgen?
untitled 2023 05 09t013217392
Bron: Mamma Mia Here We Go Again

Pregnancy nose

Op TikTok staat op dit moment een heel 'zorgwekkend' iets centraal: #pregnancynose. Je hebt het vast wel eens op je ForYou page voorbij zien komen, maar vandaag gaan we je er wat meer over vertellen. Zwangere vrouwen delen massaal before en after foto’s van hun gezicht, waarop duidelijk te zien is dat hun neus is gegroeid. Volgens hun komt dit door de zwangerschap, maar is dat ook écht zo?
Dr. Rachel Neal, verloskundige bij Physicians for Reproductive Health bevestigt dit (helaas) wel: "Zwangerschap verandert je lichaam op zoveel manieren dat het moeilijk is om je een scenario voor te stellen waarin ik, als arts, iemand zou kunnen voorbereiden op alles wat er zou kunnen gebeuren". Dr. Rachel Neal heeft vele vrouwen behandeld en van de pregnancy nose heeft ze inderdaad al eerder gehoord...

Maar waarom, en hoe?

Wil je weten hoe het komt dat je neus groter wordt tijdens je zwangerschap, dan kan je lang blijven zoeken. Volgens Lynae Brayboy, MD, FACOG en Chief Medical Officer of Clue , is er namelijk nog geen duidelijk antwoord op. Er zijn uiteraard wel een aantal theorieën. "Er zijn meldingen dat het een combinatie is van hoge niveaus van hormonen uit de placenta en immuunveranderingen of gevoeligheden voor allergenen zoals huisstofmijt", legt ze uit.
Volgens Lynae Baryboy kan de toename van het hormoonniveau er tijdens de zwangerschap voor zorgen dat de bloedvaten verdwijnen, waardoor er meer bloed naar andere delen van het lichaam stroomt. Dit kan er voor zorgen dat er meer bloed naar je neus gaat stromen, waardoor je uiteindelijk de virale pregnancy nose kan krijgen...