hersenen

Onderzoek wijst uit: deze drie factoren zorgen ervoor dat je hersenen achteruitgaan

Body & Mind09 jul , 19:30 doorRomy Nouwen
Onderzoek heeft uitgewezen dat er een aantal dingen zijn die ervoor zorgen dat de gezondheid van je hersenen drastisch achteruitgaan. Enne, dat is natuurlijk niet wat we willen. Wij vertellen je hoe jouw levensstijl impact heeft op je hersenen en wat je kunt doen om het te verbeteren.

Over het onderzoek

In dit nieuwe onderzoek hebben onderzoekers gekeken naar hersenscans van zo'n 40.000 mensen die ouder zijn dan 45 jaar. Ze hebben specifiek gekeken naar hoe lifestyle en genetische factoren impact hebben op bepaalde delen van de hersenen die gevoeliger zijn voor ouderdom én de ziekte van Alzheimer. Daaruit bleek dat bepaalde dingen minder positief zijn voor je lichamelijke gezondheid op lange termijn, omdat je hersenen er op achteruit gaan.

Lifestyle factoren

Uit het onderzoek bleek dat er drie dingen zijn die ervoor kunnen zorgen dat de gevoelige delen van je hersenen sneller achteruitgaan. Je kunt deze factoren eigenlijk gewoon zien als de zwakke plekken van je hersenen. Enne, eigenlijk heb je op alle factoren wel een beetje invloed.
1. Luchtvervuiling veroorzaakt door verkeer
Er is gebleken dat luchtvervuiling een slechte invloed heeft op onze hersenen – net als op je huid. Als je jezelf te veel blootstelt aan grote vervuiling in de lucht in het dagelijks leven kan dit schadelijk zijn voor je hersenen. Op de lange termijn is de kans op Alzheimer dan groter. Het helpt dus om veel in een omgeving te zijn met schone lucht en jezelf te beschermen tegen ernstig vervuilde lucht.
2. Te veel alcohol drinken
Alcohol drinken is natuurlijk sowieso niet heel gezond, maar te vaak té veel drinken kan dus ook echt schade aanrichten op de lange termijn. Een onderzoek uit 2023 van JAMA Open Network liet zien dat veelvuldig drinken in grote mate de kans op dementie vergroot met maar liefst 8%. En daadwerkelijk verminderen van je alcoholinname wordt gelinkt aan een 8% lagere kans op dementie. Een alcoholvrij drankje is dus niet zo'n slecht idee...
3. Diabetes
Eerdere onderzoeken lieten al zien dat het hebben van Diabetes Type 2 de kans op dementie kan vergroten met 60%. Diabetes Type 2 is in principe niet te genezen, maar wel goed om te keren door je dieet aan te passen. Door dus goed te letten op voeding en je dieet kun je er voor zorgen dat de impact op je lichaam iets kleiner wordt.

De rol van onze genen

Maar niet alleen de impact van lifestyle werd onderzocht. Er werd ook gekeken naar de rol van je eigen genen. Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde genen die te maken hebben met hoe ons lichaam reageert op ziekte en ontsteking ook invloed kunnen hebben op hoe onze hersenen ouder worden. Sommige van deze genetische eigenschappen kunnen ook worden beïnvloed door onze levensstijl.
Met andere woorden, de manier waarop we leven, zoals wat we eten, hoe actief we zijn, en hoe we omgaan met stress, kan helpen om de negatieve effecten van sommige genetische factoren op onze hersenen te verminderen.

Tips om je hersenen gezond te houden

Gebaseerd op deze onderzoeksresultaten, hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet om de delen van je hersenen die het meest kwetsbaar zijn te beschermen – en de drie belangrijkste risicofactoren tegen te gaan.
1. Eet meer voedingsvezels
Vezels zijn goed voor je lichaam en kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Mensen die veel vezels eten, hebben minder kans op diabetes. Probeer meer vezelrijke voeding te eten zoals bijvoorbeeld bonen, groenten en fruit.
2. Gebruik een luchtreiniger
Je kunt de lucht buiten niet altijd veranderen, maar je kunt wel zorgen voor schone lucht in je eigen huis door een luchtreiniger in huis te nemen. Dit helpt om stof en andere viezigheid uit de lucht te filteren.
3. Drink minder alcohol
Alcohol kan slecht zijn voor je hersenen, dus probeer minder te drinken. Reserveer alcohol voor speciale gelegenheden en drink met mate.
4. Eet meer voedingsmiddelen die goed zijn voor je hersenen
Sommige voedingsmiddelen kunnen je hersenen helpen om gezond te blijven. Denk aan vette vis voor omega-3 vetzuren en kurkuma voor curcumine. Je kunt eventueel ook supplementen proberen die zijn ontworpen om je hersenen te ondersteunen.