stoppen met pil alternatieven

Oh! Deze 5 dingen zorgen ervoor dat de pil minder goed werkt

Body & Mind20 apr 2023, 11:45 doorAurora Ferrari
De pil is nog steeds één van de meest gekozen anticonceptiemiddelen om ongewenste zwangerschap te voorkomen en de werking daarvan is voor 99 procent betrouwbaar. Maar de pil is natuurlijk niet magisch, er zijn namelijk een aantal dingen uit het dagelijks leven die de werking kunnen verstoren.
stoppen met pil alternatieven e1639747673627

1. Onregelmatigheid

We weten het allemaal én de huisarts heeft ons daar duizenden keren voor gewaarschuwd: wil je dat de pil goed werkt, dan moet je deze regelmatig nemen. Helaas doen we dit niet allemaal. De ene keer vergeten we het of nemen we 'm op een heel ander moment op de dag. Wil je zeker weten dat de pil zijn werking doet, dan moet je de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in nemen.

2. Antibiotica

Hier heb je vast ook verhalen over gehoord, namelijk dat wanneer je aan de antibiotica zit, dat de pil minder goed kan werken. Dit komt omdat de hormonen in je lichaam worden aangetast, en dit kan de werking van de pil verstoren. Lees altijd de bijsluiter van je antibiotica of vraag het aan de apotheker of de antibiotica die jij slikt, werkt in combinatie met de pil.

3. Dieetpillen

Ben je aan het afvallen met hulp van dieetpillen, maar zit je wel aan de pil? Hou er rekening mee dat je anticonceptie dus wel minder betrouwbaar zal zijn. Dieetpillen hebben namelijk een laxerende werking, waardoor de pil vaak niet goed kan worden opgenomen in je lichaam. Liever geen dieetpilletje, dan een onverwacht kindje. Right?

4. Ziek zijn

Als je ziek bent en moet braken binnen drie uur nadat je de pil hebt genomen, dan is de kans groot dat de pil nooit je lichaam heeft gehaald. Het heeft namelijk niet genoeg tijd gekregen om je anticonceptie volledig op te nemen. Dit geldt trouwens ook wanneer je flink aan de poeperij zit. Hiermee bedoelen we diarree. Hou dat dus ook in de gaten!

5. Detox thee

Denk je even een lekker koppie detox thee te drinken, kom je er een paar weken later achter zwanger te zijn. Dat wil je natuurlijk voorkomen, de thee zorgt namelijk voor het doorspoelen van de spijsverteringsorganen waardoor het risico bestaat dat de pil niet goed wordt opgenomen door het lichaam. Skip dus de detox thee en kies voor een lekker rooibosje!