menstrueren sportvrouwen taboe

Praten over menstruatie is nog steeds een taboe voor sportvrouwen – helaas

Body & Mind27 jul 2024, 13:00 doorRomy Nouwen

Iedere maand menstrueert een vrouw. Dat is zo ontzettend vaak, dat het eigenlijk gek is dat er zo weinig over gesproken wordt. Er heerst nog steeds een taboe op menstruatie – en sportvrouwen lijden daar steeds meer onder.

Menstruerende vrouwen

Wij vrouwen menstrueren. We kunnen het niet mooier maken dan het is. En eigenlijk is het ook gewoon een mooie eigenschap. Ons lichaam is namelijk zó gemaakt dat we iedere maand, mits we gezond zijn, de kans hebben om zwanger te raken. Dat komt doordat we iedere maand opnieuw een eisprong ervaren. Maarre, wanneer we niks met dit eitje doet, moet er ruimte gemaakt worden voor een nieuw eitje. En juist daarom is menstruatie zo ontzettend normaal.

Taboe

Toch is menstruatie nog steeds een groot taboe. En dat merken we al vanaf jongs af aan. Er wordt nauwelijks gesproken over menstrueren, en er is ook geen ruimte voor de gevolgen die een menstruatie heeft. Wanneer je menstrueert, ben je immers niet echt 'ziek' volgens velen. Er ligt een bepaalde verwachting dat we zelfs in de week dat we menstrueren eigenlijk gewoon door leven zoals we altijd doen.

Verder wordt er ook weinig gesproken over de menstruatie. Het is raar of ongemakkelijk om te zeggen dat je midden in je ongesteldheid zit. Daarbij weten veel mannen niet eens het fijne af van de menstruatie. Er wordt namelijk simpelweg niet over gesproken. Een taboe dus.

Sportvrouwen

Eigenlijk merken we allemaal wel iets van het taboe dat heerst op menstruatie. Toch hebben vrouwen specifiek in de sportwereld gemiddeld meer last van dit taboe dan andere vrouwen. In de sportwereld wordt er ontzettend veel verwacht van vrouwen. Sportvrouwen moeten altijd maar presteren, presteren en nog eens presteren. Deze druk zorgt ervoor dat het taboe op menstruatie extra vervelend kan zijn.

Sportvrouwen menstrueren namelijk ook, net als andere vrouwen. Op de momenten dat zij ongesteld zijn, is het automatisch lastiger om te presteren op het niveau dat ze normaal kunnen behalen. Daar is maar weinig begrip voor. Sterker nog: er wordt vaak niet eens over gesproken. Het is een onderwerp dat niet ter sprake komt. Niet tijdens de trainingen, maar ook niet tijdens de wedstrijden. En dat terwijl het zó veel impact kan hebben, mede door de verschillende fases waar we doorheen gaan in één cyclus.

Uit onderzoek is ook gebleken dat veel sportvrouwen het lastig vinden om hun klachten aan te kaarten bij hun coach. Sterker nog: ze kloppen juist vaker aan bij de arts dan bij de coach. Dat komt doordat menstruatie een slecht imago heeft. Veel mensen vinden het vies of gênant. Daarnaast voelen veel sportvrouwen zich niet begrepen door hun coaches. Coaches maken vaak onhandige opmerkingen op het moment dat een sportvrouw aankaart dat ze last heeft van menstruatieklachten.

Veranderende tijden

Hoewel het taboe nog altijd niet weg is, begint er gelukkig wel steeds meer te veranderen. Zo wordt er door diëtisten van sportvrouwen vaker gekeken naar de cyclusfasen. Hierop wordt vervolgens voeding aangepast. Ook de manier van training wordt steeds vaker aangepast op de hormoonhuishouding. Op bepaalde momenten in de cyclus wordt er meer krachttraining toegevoegd aan het trainingsschema, dan op andere momenten. Experts worden ingezet om het vrouwelijk lichaam goed onder de loep te nemen.