Het blijft een mysterie: is dure shampoo écht zoveel beter dan goedkopere? De ene zweert bij dat ene flesje van 40 euro terwijl de ander gelooft dat een goedkope net zo goed werkt. We kunnen erover blijven discussiëren, maar de wetenschap heeft dit uitgezocht: is dure shampoo beter dan goedkopere?
Dure of goedkope shampoo: is het een beter dan de ander?
Het blijft een bekend fenomeen, de ene koopt áltijd de meest dure shampoo uit het schap terwijl de ander rustig de goedkoopste pakt. Maar naast de prijs, zit er zo veel verschil tussen de twee verschillende producten? De wetenschap heeft het onderzocht en het antwoord daarop, is iets ingewikkelder dan we hadden gehoopt. We praten je even bij: volgens de wetenschap zijn goedkopere shampoos niet per se slechter dan dure. Sterker nog, onderzoeken hebben aangetoon dat sommige goedkope shampoos net zo effectief kunnen zijn als dure merken, maar dat gaat om het reinigen van het haar en de hoofdhuid.
Want beginnen we over verzorging, dan gaat het een hele andere kant op. Wat betreft het verzorgen van pluizig, droog haar kun je beter investeren in duurdere flessen. Of mocht je meer volume in je haar willen creëren. Schoon wordt je haar sowieso, maar als je glad en glanzend haar wil dan kun je volgens de wetenschap beter wél een duurder merk uit het schap pakken.
Ingrediënten
Maar pas op: dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Een van de belangrijkste factoren in de effectiviteit van een shampoo bepalen zijn de ingrediënten en de formule – en zelf een duur merk kan hierin de mist in gaan. Duurdere shampoos kiezen namelijk vaak voor een breed scala aan ingrediënten. Eentje om te verzorgen, eentje om te hydrateren en eentje om te voeden. En ja, ook eentje om te versterken. Maar zijn die toegevoegde ingrediënten wel zo goed voor je haren? Het antwoord daarop kun je vast al zelf beantwoorden. Welke ingrediënten je wat ons betreft moet vermijden, zetten we hieronder voor je op een rij.
- Laurylsulfaten
- Sulfosuccinate
- Schuimstoffen: ulfaten, cocamide dea en lauramide dea
- Siliconen: alles wat eindigt op -cone, -conol of -siloxane
- Minerale oliën: paraffinum, liquidum en petroleum
- Bewaarmiddelen: methylisothiazolinone, diazolidinyl urea, triethanolamine en quaternium 15
- Quaternium-15, diazolidinylureum, DMDM-hydantoïne, bronopol of imidazolidinylureum
- Parfum: citronellol, geraniol, hexylcinnamal, limoneen, linalool of lysmeral
- Alcohol: alcohol denat, SD alcohol, ethanol, isopropyl en porpanol alcohol
En wat betreft goede ingrediënten? Geen paniek, daar hoef je gelukkig niet zelf naar op zoek te gaan. FEM FEM heeft de beste ingrediënten voor je op een rij gezet:
- De tegenhanger van de agressieve laurylsulfaten: laurethsulfaten
- Cocamidopropyl betaine, sodium lauroyl methyl isethionate, decyl glucoside, sodium cocoyl isethionate en cocamide MIPA
- Cocamidopropyl betaine en decyl glucoside
- Polyphosphaten en EDTA
- Verdikkingsmiddelen: zoals sodium chloride
- Goede alcohol: cetearyl alcohol, stearyl alcohol, cetyl alcohol, lauryl alcohol en behenyl alcohol
- Glycerine, glycerol, ceramiden en panthenol
- Proteïne: hydrolyzed wheat protein of hydrolyzed keratin
- Salicylzuur, urea, ketoconazol of piroctone olamine