zorgpremie stijgen 2027

Slecht nieuws voor je portemonnee: zorgpremie stijgt in 2027 met 200 euro per jaar

Body & Mind26 apr , 17:00 doorRomy Nouwen
Bijzonder slecht nieuws voor de portemonnee. Vanaf 2027 gaat de zorgpremie flink stijgen – en dat kan ons wel 200 euro per jaar meer gaan kosten. Hoewel het kabinet zegt na te denken over oplossingen, baart het veel mensen zorgen.

Zorgkosten blijven stijgen

Dat de zorgkosten stijgen, ontgaat niemand. Zorg wordt echt steeds een stukje duurder, en daar is nou eenmaal niet zo veel aan te doen. Dat betekent dat je vaker je portemonnee moet trekken als je iets mankeert. Maar, we moeten ook betalen voor de zorgpremie van onze zorgverzekering. Die stijgt ook. Ieder jaar opnieuw stijgt de zorgpremie met minstens tien euro, maar daar gaat verandering in komen. Niet volgend jaar, maar in 2027 is de stijging namelijk hoger.

Flinke stijging van zorgpremie dankzij aanpassing eigen risico

Vanaf 2027 gaan we het dus echt wel voelen in de portemonnee. De verwachting is dat de zorgpremie dan mer zeker 200 euro per persoon per jaar gaat stijgen. Het kabinet wil namelijk een verandering doorvoeren. Als het aan hen ligt, wordt het eigen risico een stuk lager. Maar goed, dat moet dan ergens van betaald worden. De oplossing van de overheid? De premie moet fors omhoog!

Wat is het eigen risico ook alweer?

Maar wat gaat er dan nu precies veranderen? Even een kleine opfrisser over het eigen risico. Wanneer je zorgkosten maakt, die binnen de basisverzekering vallen. Het eigen risico ligt nu op minimaal 385 euro. Dat betekent dat je de eerste 385 euro aan kosten die je maakt altijd zelf moet betalen. En dát bedrag willen ze nu dus omlaag halen. Als het aan het kabinet ligt, wordt dit bedrag gehalveerd naar 165 euro. Heb jij zorg nodig die verzekerd is binnen de basisverzekering? Dan betaal je dus niet meer dan 165 euro.

Dít zijn de keiharde gevolgen

Dat klinkt dus als heel goed nieuws als je ieder jaar (een groot deel van) je eigen risico opmaakt en moet betalen. In dat geval ga je er waarschijnlijk wel op vooruit. Maar het heeft ook een andere kant, heeft de financiële analyse van de Telegraaf laten weten. Voornamelijk mensen die weinig gezondheidszorg nodig hebben én geen zorgtoeslag meer krijgen, gaan er op achteruit. Voor hen wordt enkel de premie een stuk hoger, waardoor ze veel extra geld kwijt zijn als er geen zorg nodig blijkt te zijn. Met andere woorden: de gezonde mensen gaan betalen voor de zieke mensen. En is dat wel zo eerlijk?

Hulp van de overheid

Gelukkig laat borgminister Fleur Agema (PVV) weten dat ze nadenken over oplossingen. Ze willen de hogere premiekosten compenseren door het goed te regelen voor de Nederlandse bevolking. Daarvoor trekken ze een fors bedrag uit, vertelt haar woordvoerder aan de Telegraaf. Er komen meer toeslagen én de belastingen moeten omhoog om zo de de premiekosten te gaan dempen.