Slaap je slecht, en wil je graag weten waar dat aan ligt? Of heb je moeite met ontspannen, wil je je cyclus tracken óf bijhouden hoe je sport? Dan kan technologie je daar tegenwoordig bij helpen. En dat allemaal vanaf je hand, pols of telefoon. Maar werkt het echt? En hoe gebruik je het?
Meer health tech
Slimme technologie voor een betere gezondheid? Die wereld is de afgelopen jaren mega snel gegroeid. Ooit moesten we het doen met de simpele stappenteller op onze telefoon, maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig zijn de opties om alles – maar dan ook alles – bij te houden in apps én op geavanceerde apparaten. Ineens hebben we daardoor inzicht in slaapkwaliteit, kunnen we stress meten en zelfs de mentale gezondheid verbeteren. En dat allemaal zonder daar een professional bij in te schakelen.
Van ringen tot horloges
De health tech beperkt zich dus al lang niet meer tot alleen wat apps op je telefoon. Steeds meer mensen dragen bijvoorbeeld een Apple Watch, Garmin horloge óf Oura ring om zo inzicht te krijgen in hun gezondheid. Deze apparaatjes kunnen onder andere je hartslag, lichaamstemperatuur, zuurstofverzadiging, stressniveaus én
slaap meten. En met die informatie kunnen sommige apparaten je zelfs adviseren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vertellen wanneer je het beste kunt sporten of wanneer je juist moet rusten.
Veel mensen zullen denken: wat moet ik met al die informatie? Maar het niet willen weten is eigenlijk een gemiste kans. Het is juist zo interessant om deze technologie te gebruiken in je dagelijks leven. Het maakt je namelijk bewust van patronen, die je normaal gesproken zonder apparaat niet zou zien. Ja, je zal bijvoorbeeld wel merken dat je niet zo goed geslapen hebt, maar je weet normaal gesproken niet waarom. Met inzicht in deze metingen kom je daarachter én weet je waar het aan ligt. Dat kan je uiteindelijk ook motiveren om gezonder te leven – of in dit geval op tijd naar bed te gaan.
Lichamelijke gezondheid
Op het gebied van mentale- en lichamelijke gezondheid kunnen dit soort technologieën je verder helpen. We benoemden het net al even, maar het kan dus bijvoorbeeld je slaap meten. Zo krijg je inzicht in hoe jouw nacht slaap eruit zag. Maar dat is echt niet alles! Het kan bijvoorbeeld ook je hartslag meten of je zuurstofverzadiging. Ook wanneer er veranderingen in de metingen zijn, kan hij dat doorgeven aan jou zodat je op de hoogte bent. Daarnaast kun je er al je beweging mee tracks, wat je misschien kan motiveren om regelmatig te blijven bewegen.
Voor vrouwen is er zelfs nog een extraatje. Zo kan de Oura ring en de nieuwste generatie van de Apple Watch bijvoorbeeld ook je
cyclus meten aan de hand van je lichaamstemperatuur. Aan de hand van de informatie die het apparaatje geeft, kun je je menstruatiecyclus bijhouden. Zo kan er voorspeld worden wanneer je ovuleert of wanneer je ongesteld moet worden. Handig als je bijvoorbeeld een kinderwens hebt óf als je meer grip wil krijgen op je energie, stemming en prestaties gedurende de maand.
Chatbots voor mentale gezondheid
De technologieën rijken inmiddels veel verder dan alleen horloges, ringen en apps. Zelfs de mentale gezondheid is tegenwoordig te verbeteren dankzij digitale doorbraken. Zo zijn er chatbots, die je kunnen helpen om gevoelens te herkennen en daarmee te dealen. Je verhaal digitaal vertellen wordt inmiddels al ingezet als eerste stap in therapietrajecten. In sommige gevallen vinden mensen het namelijk makkelijk om op die manier de eerste stap te zetten.