Een paar jaar geleden maakten we eindelijk een verandering door: niet langer ultradun als het schoonheidsideaal. In plaats daarvan merkten we ineens dat alles 'goed' was. Volle billen en natuurlijke rondingen: body positivity nam de overhand. Maar nu lijkt het modebeeld weer terug te verschuiven. In een snel tempo maakt het lichaamstype van de jaren '90 (extreem slank en een platte buik) zijn comeback. Komt het door het o zo populaire afslankmiddel? We leggen het je uit.
Verandert de norm?
De afgelopen jaren ging het zo goed in de modewereld. Eindelijk werd kleding voor iedereen gemaakt in plaats van alleen voor de mensen met maatje 34. Alsof we eindelijk omarmden dat geen mens hetzelfde is, en dat alles eigenlijk gewoon goed is. Het werd daardoor ineens een stukje gemakkelijker om te shoppen als je net even een andere maat of lichaamsvorm had. En het was fijn dat er eindelijk herkenbaarheid was: modellen van maat 32 tot maat 46 lieten zien hoe de kleding van de winkels gedragen kan worden.
Maar nu lijkt het weer helemaal om te slaan. En
plussize modellen merken dat meteen in hun agenda. Het afgelopen jaar bleef het opvallend rustig, en namen de boekingen af. Diversiteit werd ooit nog gevierd op de catwalk, maar nu lijkt het alsof het een snelle fase was. Enne, we zijn dus gewoon weer terug bij af.
Opkomst van afslankmiddelen
Maar opvallend is wel dat deze terugval exact tegelijk komt met de opkomst van afslankmiddelen, die nu ineens overal lijken te zijn. Hoewel deze middelen vaak bedoeld zijn voor medische doeleinden, gebruiken steeds meer mensen deze middelen op snel en zichtbaar af te vallen. Ook op sociale media is het resultaat duidelijk te zien: veel lichamen veranderen – en dat op een heel snel tempo. Influencers spraken vroeger nog over self love en
body positivity. Inmiddels zit ook dat anders. Termen als discipline en detox komen nu weer vaker om de hoek kijken.
De mode-industrie speelt hierin ook een grote rol. Daaraan zien we dat de norm weer lijkt te veranderen. De afgelopen jaren waren ook modellen met plussize maten welkom. De afgelopen editie van fashion week waren deze modellen maar op één hand te tellen. Het lijkt erop dat merken bewust kiezen om weer enkel kleinere maten aan te bieden. Daardoor wordt het ook moeilijker om grote maten te vinden, want deze zitten simpelweg niet meer in de collecties.
Tegenbewegingen
Gelukkig zijn er ook tegenbewegingen. Er zijn merken die wél blijven vasthouden aan inclusiviteit en diversiteit. Zij blijven wél een collectie aanbieden voor iedereen – van lang tot kort én van dun tot plussize. Daarnaast laten ook nog steeds veel consumenten en influencers online hun stem horen. Het is te hopen dat we het hebben over een tijdelijke opleving van dit nieuwe ideaal. Of dit de blijvende norm is, moet nog blijken.