hike

Vol hoofd? Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes in Europa

Body & Mind19 jun , 10:00 doorMaud Maarssen
Je hebt een drukke dag gehad op werk, veel nieuwe informatie gekregen of net een heftig gesprek achter de rug. Niks is dan lekkerder dan je hoofd leegmaken in de natuur. Even helemaal tot rust komen ver weg van de drukte van de stad. Maar, waar moet je heen als het bos om de hoek niet volstaat of je jezelf eens echt wil uitdagen? Ver weg hoef je niet te gaan voor een mooie route, want Europa heeft een aantal adembenemende paden die je kunt lopen. We zetten de mooiste voor je op een rijtje.

1. Tour du Mont Blanc

Deze wandelroute neemt je mee door niet één, niet twee, maar drie landen: Frankrijk, Italië en Zwitserland. Je loopt 170 kilometer lang door alpenweide, over bergpassen, langs gletsjers en door idyllische dorpjes. Terwijl je geniet van het uitzicht op de iconische Mont Blanc, overnacht je in traditionele berghutten. Klinkt allemaal heerlijk toch? Maar vergis je niet, deze route bevat behoorlijk wat hoogteverschil. Goed voor de billen, maar een goede conditie is wel vereist.

2. West Highland Way

Schotland is sowieso een land met beeldschone en rauwe natuur. Als je van wandelen en natuurschoon houdt, is dit dus sowieso een dikke tip. Maar, ben je in Schotland moet je sowieso de West Highland Way wandelen. Het is een iconische route van wel 154 kilometer lang. Je ziet lochs en valleien, eeuwenoude dorpjes en berglandschap. Ook leuk: je loopt langs de hoogste berg van het Verenigd Koningkrijk, de Ben Nevis. Je hoeft geen ervaren hiker te zijn om deze route te lopen, ook voor beginners is deze hike goed te doen.

3. Camino de Santiago

Deze naam komt je vast bekend voor. De Camino de Santiago is een van de bekendste pelgrimsroutes ter wereld. De route begint in Nederland en eindigt in - vandaar de naam - Santiago de Compostela in Spanje. Jaarlijks wordt de route gelopen door duizenden wandelaars van over de hele wereld. Snappen we wel, want de route is prachtig. Je kan op verschillende punten beginnen, en hij is ongeveer 800 kilometer lang. Een behoorlijk stuk dus. Weet je zeker dat je thuiskomt met een leeg hoofd. Onderweg kom je geheid mensen tegen die bezig zijn met een spirituele reis, wellicht een mooi moment om ook even op je eigen leven te reflecteren.

4. Laugavegur Trail

Als je zin hebt in een enorm avontuur, dan moet je naar IJsland. De route is korter dan de bovenstaande routes, maar zeker net zo spectaculair. 55 kilometer lang wandel je door een spectaculair en uniek landschap van geothermische gebieden, donkere zandwoestijnen, gletsjerrivieren en kleurrijke ryolietbergen. Bereid je wel goed voor want het weer kan een behoorlijke impact hebben op deze route.