plassen in de zee

Voortaan toch naar het toilet: plassen in zee heeft meer gevolgen dan je denkt

Body & Mind11 jul , 10:00 doorRomy Nouwen
Op zo'n lange stranddag is de zee eigenlijk gewoon een openbaar toilet. Een groot deel van de mensen ziet dit als dé plek om de blaas even te legen. Maarre, dat heeft veel meer gevolgen dan je denkt.

Leeg laten lopen in het water

Een dagje strand gaat gepaard met veel zonnen, regelmatig een duik nemen en genoeg smeren én drinken om je lichaam te beschermen tegen de warmte. Toch zorgt dat laatste vaak voor grote problemen op het strand – vooral voor vrouwen. Niet alle stranden zijn voorzien van een toilet, en na een tijdje begint je blaas toch aardig vol te raken. Maar, waar laat je het dan lopen? Je moet gegarandeerd meerdere keren op een dag.
Zo'n 60% van de bevolking heeft daar een duidelijk antwoord op: gewoon de zee in. Even in het water om je blaas te legen en tegelijk ook een beetje af te koelen. Niet zo'n gekke gedachte, want de zee is immens groot dus je valt niemand lastig.. toch? Nou, dat lijkt anders in elkaar te steken.

Gevolgen van het plassen in de zee

Plassen in de zee is namelijk helemaal niet zonder gevolgen. Er zijn twee belangrijke dingen die je moet weten voordat jij deze zomer weer het zoute water induikt om je blaas te laten legen. Wij vertellen het je.

1. Het kan een urineweginfectie als gevolg hebben

We beginnen even met je eigen lichaam. Je brengt namelijk je eigen lichaam in de gevaar als je plast in de zee. Hoewel de kans heel klein is, kan het namelijk een urineweginfectie als gevolg hebben. De bacteriën van jouw urine blijven namelijk in jouw bikinibroekje of badpak zitten als jij plast in de zee. Deze heb jij vervolgens de hele dag nog aan, waardoor deze bacteriën de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Uiteindelijk kan het daardoor zelfs een infectie veroorzaken. Het heeft in principe dus niks met de zee te maken, maar meer met de bacteriën van je urine.

2. Je vervuilt het milieu 

Niet alleen kan het schadelijk zijn voor je eigen lichaam. Ook het milieu moet ermee dealen. Als je dacht dat het geen kwaad kon, heb je het mis. Dat komt doordat jouw urine schadelijke stoffen als fosfaten en nitraten bevat. Deze stoffen kunnen koraal aantasten, en het koraal heeft het al zo te verduren. Op zich is de urine van één persoon geen grote boosdoener, maar zoals we net al zeiden doet maar liefst 60% van de bevolking dit. Dan hebben we het dus over bijzonder grote aantallen, die wel degelijk het verschil kunnen maken.

Schadelijk voor anderen?

Toch heb je er ook de andere mensen om je heen mee wanneer jij besluit even je blaas te legen. Op het strand ben je immers eigenlijk nooit helemaal alleen. Het is namelijk ook niet zo'n fris idee dat jouw buurman zijn urine laat lopen terwijl jij daarnaast gewoon ligt te dobberen.
Het is dan wel niet zo fris, maar gelukkig kan het geen kwaad. Net als de zee, bestaat jouw urine namelijk voor een groot deel gewoon uit water. Zorg er alleen gewoon voor dat je het niet al te dicht bij andere strandgangers laat gaan. Dat is het minste wat we voor elkaar kunnen doen, toch?