Heb jij een
burn-out? Dan wil je daar waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf. De oplossing lijkt vaak simpel: minder werken. Maar dat is lang niet altijd de enige oplossing. Er zijn andere dingen die je uit je burn-out helpen.
Altijd en overal overspoeld door prikkels
Tegenwoordig is het allemaal nog een tikkeltje vervelender dan vroeger. Dat komt doordat we in een maatschappij leven, waarin we altijd aan (moeten) staan. Fulltime werken is de norm en de vrije tijd die je hebt, wegen daar allang niet meer tegenop. Als je thuis komt na een lange dag werken, is het inmiddels ook al niet meer zo dat je dan ook écht klaar bent met werken. Je krijgt nog even een werkmailtje binnen, een collega stuurt je een berichtje én je wordt constant geconfronteerd met sociale mediaberichten of pop-ups van het nieuws. Het is dus ook niet gek dat je na een tijdje helemaal kapot bent. Je wordt simpelweg altijd en overal overspoeld door prikkels.
Wat is een burn-out?
Maar, een
burn-out is meer dan alleen overwerkt zijn. Het is echt een neurologische aandoening. Je lichaam én geest reageren beide op de
chronische stress, waar je constant aan blootgesteld wordt. Je lichaam kan de stress eigenlijk tijdelijk even niet aan. En daarmee bedoelen we dan dat je de stress niet goed kunt reguleren. Je brein werkt overuren, en de prikkels die je buiten je werk om ook nog te verduren krijgt helpen daar niet aan mee.
En wist je dat constante notificaties en schermtijd een fight or flight reactie als gevolg hebben? Zo zorgt het ervoor dat je altijd helemaal 'aan' staat. Je komt eigenlijk in een soort incomplete stresscyclus, die je nooit afrondt. Dat houd je natuurlijk niet zo heel lang vol, en dat kan uiteindelijk resulteren in een burn-out.
Van je burn out afkomen zonder minder te werken
Als je officieel de diagnose burn out hebt gekregen, is het tijd voor een behandelplan. En vaak staat er in dat plan dat je meteen moet stoppen met werken. Hoe fijn dat ook klinkt, dat is niet altijd de beste oplossing om je beter te gaan voelen. En zeker niet de enige oplossing ook. Je kunt je beter focussen op het oplossen van de bron van het probleem: je zenuwstelsel moet weer in balans komen, zodat je je energiereserves weer kunt gaan aanvullen.
1. Maak je stresscyclus af door te bewegen
Het is dus tijd om je zenuwstelsel rust te geven, en dat doe je door de stresscyclus af te ronden. Tijd om uit die fight ór flight modus te komen. Hoe je dat doet? Heel simpel. Je moet gaan bewegen! Fysieke beweging stuurt een seintje naar je hersenen dat 'het gevaar' weg is. Met andere woorden: de stress kan verdwijnen en je kunt in een ruststaat belanden als je gewoon beweegt. Of je nou gaat voor een lange wandeling, een kort rondje hardlopen óf een bodypump work-out: dat maakt niet uit. Zoek gewoon iets wat je leuk vindt!
2. Train je hersenen om beter met stress om te gaan
Je hersenen zijn heel goed in staat om te veranderen van chronische stress naar rust. Met andere woorden: je bent zelf in staat om beter om te gaan met stress. Je moet dit vermogen alleen een beetje kunnen trainen. Wel makkelijker gezegd dan gedaan! Wil jij dit graag kunnen? Volg dan deze stappen.
Zeg hardop wat je anders wil
Zeg eens "Dit is mijn lichaam dat me voorbereid om het werk te doen" in plaats van "Ik word gek!". Je zal merken dat dat al iets doet met je mindset.
Pas je ademhaling aan
Je gaat automatisch sneller ademhalen wanneer je stress ervaart. En dat heeft invloed op je zenuwstelsel. Probeer lang en rustig adem te halen en je zal merken dat je de stress beter kunt handelen.
Verander je houding
Je houding aanpassen, kan er voor zorgen dat je je meteen beter gaat voelen. Rol je schouders naar achter en open je borst. Dit kan je ook helpen om beter adem te halen.
3. Geef prioriteit aan goede diepe slaap
Je zenuwstelsel komt echt tot rust als je goed en diep slaapt. Daarom is het voornamelijk belangrijk dat je genoeg slaap pakt én ook zorgt voor een goede kwaliteit slaap. Op tijd naar bed gaan kan helpen. En wil je echt een diepe goede slaap? Zorg dan dat je een aantal dingen regelt. Zo kun je het beste zorgen voor een donkere ruimte en kun je er met oordoppen voor zorgen dat je geen last hebt van omgevingsgeluid. Verder is het goed om geen koffie of andere cafeïne-houdende dranken te drinken in de uren voordat je gaat slapen. Verder is het ook het beste om je schermen helemaal weg te leggen, zodat het blauwe licht geen invloed heeft op je ritme. Pak er bijvoorbeeld een boek bij of ga een spelletje spelen.