Bizar maar toch echt waar: jonge vrouwen met baarmoederhalskanker blijken vaak niet gevaccineerd te zijn tegen HPV. Slechts 15% van de vrouwen onder de 30 jaar oud met baarmoederhalskanker, heeft het HPV-vaccin gehad. Dit blijkt uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het Amsterdam UMC. Hoe kan het dat zo veel vrouwen onbeschermd blijven tegen een virus dat zoveel ellende kan voorkomen? Wij doken erin.
Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is overal en besmettelijker dan je denkt. Gelukkig is er een vaccin dat de kans op baarmoederhalskanker met maar liefst 87% verkleint.
Toch laten nog steeds veel vrouwen het vaccin links liggen waardoor ze dus toch met hun gezondheid spelen. Het niet nemen van het vaccin heeft namelijk als gevolg dat veel jonge vrouwen (onnodig) ziek worden.
In Nederland krijgen meisjes sinds 2010 een uitnodiging voor het HPV-vaccin. Bij meisjes geboren tussen 1997 en 2010 ligt de vaccinatiegraad rond de 60/70%. Niet slecht, maar ook niet genoeg. Vooral de campagne voor vrouwen tussen de 19 en 27 jaar viel tegen. Veel jongeren lieten de gratis prik links liggen. En dat terwijl de ziekte vaak pas jaren later toeslaat. Hoofdonderzoeker Maaike van der Aa van IKNL benadrukt dat het percentage echt omhoog moet. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder het virus zich verspreidt.
Soms is er een bekende naam nodig om mensen wakker te schudden. In januari liet zangeres Emma Heesters weten dat ze de diagnose baarmoederhalskanker had gekregen. Haar oproep om een uitstrijkje te laten maken, zorgde voor een enorme toename in het aantal vrouwen dat meedeed aan het bevolkingsonderzoek. Het AD noemde het zelfs het 'Emma-effect'.
De HPV-vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker te voorkomen. Maar zelfs als je gevaccineerd bent, is het belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Dat kan tegenwoordig supergemakkelijk met een zelftest.
Toch nam in 2023 slechts de helft van de vrouwen deel. Dat is echt veel te weinig, stelt het IKNL. Een vroege diagnose kan niet alleen je leven redden, maar ook zorgen voor een minder heftige behandeling. En als je nog kinderen wilt, kan dat een wereld van verschil maken...
We mogen van geluk spreken dat we tegenwoordig een goed werkend vaccin hebben! Dus, laten we samen zorgen voor een verhoogde vaccinatiegraad in het belang van alle vrouwen.