Vele boeken hebben zo’n mooie en meeslepende verhalen dat ze verfilmd worden. Tijdens het lezen van het boek, maak je in je hoofd een voorstelling van de hoofdpersonen. Wanneer je vervolgens de film bekijkt, kan deze voorstelling ontkracht worden. Dit kun je fijn vinden omdat je er nu een goed beeld bij hebt, of juist niet omdat jouw voorstelling niet meer klopt. Een ding kunnen we wel vaststellen: het boek beschrijft het originele (verzonnen) verhaal en geeft je ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten.

boeken orgineel

Charlie St. Cloud

Charlie McCloud, gespeeld door Zac Efron, doet bijna alles met zijn broertje Sam en hebben daardoor ook een hele sterke band. Zo sterk dat na een heftig auto-ongeluk, die Sam niet overleefd, ze nog steeds kunnen communiceren. Charlie heeft een baantje genomen op het kerkhof waar zijn broertje ligt en iedere avond spelen ze samen honkbal, midden in het bos. Ze hebben afgesproken om iedere avond naar dezelfde plek te komen. Totdat Charlie de knappe Tess ontmoet en een keuze moet maken tussen een nieuwe liefde of zijn overleden broertje.

De Eetclub

Opnieuw beginnen in een exclusieve villawijk is lastig, al helemaal als iedereen elkaar al kent. Toch vindt Karin al snel een hechte vriendenkring die zichzelf ‘De Eetclub’ noemen. Deze hechte vriendenkring blijkt toch minder goed te zijn als gedacht, iedereen heeft zijn geheimen voor elkaar. Dit blijkt al helemaal als een van hen zelfmoord pleegt. Karin ontdekt hierna dat Simon, met wie ze inmiddels een affaire heeft, meer weet over deze moord. Alles gaat verkeerd en door de geheimen dreigt zelfs het politieonderzoek stuk te lopen. Uiteindelijk besluit Karin zelf de waarheid te vertellen.

Room

Jack is 5 jaar oud en krijgt net zoals een normaal kind veel liefde van zijn moeder. Zij speelt iedere dag met hem, leest hem voor en heeft alles voor hem over. Dit klinkt als een normaal leventje, maar het tegenovergestelde is waar. Jack en zijn moeder Joy zitten opgesloten in een kleine, donkere ruimte. 7 jaar geleden is Joy ontvoerd en sindsdien zit ze in deze ruimte, waar ze intussen al meerdere malen is verkracht. Ondanks al de drama probeert Joy haar zoontje een mooi leven te geven, afgesloten van de bewoonde wereld. Dit blijkt niet genoeg voor Jack, hij is nieuwsgierig en probeert een plan te vinden om te ontsnappen. Zal dit hem lukken?

12 Years A Slave

Solomon Northup is een vrij man die samen met zijn vrouw en kinderen van het leven geniet. Hij verdient zijn geld als vioolspeler op verschillende feesten en evenementen. Op een avond wordt Northup benaderd door twee rijke mannen, met de vraag of hij twee weken in Washington wil spelen. Dit aanbod kan hij niet afslaan. Hij krijgt hier veel geld voor, dat hij goed kan gebruiken. De twee mannen reizen met hem mee en trakteren hem ’s avonds op een luxe diner, waar Northup gedrogeerd wordt. Hij wordt gevangen en geboeid wakker in de handen van slavenhandelaars. In deze film wordt het leven van een slaaf getoond, een leven dat erg lang en confronterend is.

Everything, Everything

Stel je voor dat je een zeldzame ziekte hebt, waardoor je niet naar buiten mag. Het enige dat je hebt gezien is de binnenkant van je huis, je moeder en een verpleegster. Dit overkomt de nieuwsgierige, maar vastberaden Maddy. Op de een of andere manier had ze hier nooit moeite mee, ze had haar hobby’s en vrienden namelijk online. Totdat ze nieuwe buren kreeg en verliefd werd op haar buurjongen: Olly. Door hem wil ze de buitenwereld verkennen en uitvinden wat liefde betekent. Maddy is zo verliefd dat ze alles riskeert voor hem, zelfs haar leven.

The boy in the striped pyjamas

Het gezin van een concentratiekampcommandant verhuist naar een nieuwe plek, een huis vlak naast het concentratiekamp Aushwitz. Het jongetje uit het gezin weet niks van de oorlog en is erg nieuwsgierig. Hij gaat daarom ook vaak op avontuur en komt terecht bij Auschwitz. Hier raakt hij bevriend met een Joods leeftijdsgenootje. Ze spelen iedere dag samen en hebben geen idee wat er op dat moment allemaal om hen heen gebeurt. Gedurende de film komen ze hierachter en de concentratiekampcommandant komt erachter dat zijn zoontje gevaarlijke dingen doet. Heeft hij dan toch spijt van zijn keuzes?

Ook al heb je de film van deze boeken al bekeken, het blijft een aanrader om deze boeken te lezen. Het boek is vaak een uitgebreide versie van de film en laat je fantasie vrij.

Lees ook: 4 boeken voor powervrouwen to be