Wat betreft het weer is het nu officieel klaar met de zomer. De maand september begint met flink veel regen dus is nou fijner dan lekker op de bank met een groot kop thee en een boek? Ja, uiteraard is dit ook een fijn moment om van alles op Netflix te bingen maar laten we deze maand juist proberen om weer in de boeken te duiken. Om jullie daarbij te helpen hebben we een top tien herfst lijst voor jullie gemaakt.

lezen boeken september FEM FEM

1. Het moerasmeisje van Delia Owens

Nummer één op de bestseller lijst van de New York Times dus absoluut een boek wat je wil lezen. Het boek is geschreven over Delia Owens en speelt zich af in Barkley Cove in North Carolina waar al jarenlang geruchten zijn over het moerasmeisje. Kya is in haar eentje opgegroeid in het moeras, de natuur is haar leerschool maar dan komt er een tijd dat ze enorm verlangt lief te hebben. Er zijn twee jongen mannen uit de stad die allebei gefascineerd zijn door haar schoonheid maar wanneer een van de twee dood wordt gevonden, wordt Kya direct verdacht.

2. De jongens van Nickel van Colson Whitehead

Dit is de opvolger van de bekroonde bestseller ‘De ondergrondse spoorweg’. In ‘De jongens van Nickel’ gaat Colson aan de slag met een duister hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis, namelijk het tijdperk van de Jim Crow-rassenwetten in het zuiden van het land. Het verhaal draait om twee tieners op een tuchtschool (strafinrichting voor minderjarigen) in Florida. De zestienjarige Elwood Curtis komt wegens een vergissing terecht op de Nickel Academy waar misbruik, marteling en corruptie de orde van de dag zijn. Voor Elwood is er maar één houvast en dat is zijn vriend Turner.

3. Modern Love, Revised and Updated: True Stories of Love, Loss, and Redemption geëdit door Daniel Jones

Dit is een compilatie van populaire, provocerende en onvergetelijke essays van de column in de New York Times genaamd ‘Modern Love’.

4. Traumasporen van Bessel van der Kolk

‘Traumasporen’ gaat over het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen. Dit boek geeft een inzicht op de oorzaken én gevolgen van een trauma. Het biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen over de effecten van een traumatische ervaring – de grootste gezondheidsprobleem van deze tijd. Denk hierbij aan slachtoffers van ongelukken en misdrijven, huiselijk geweld, seksueel misbruik en verslavingen. Op basis van een onderzoek van ruim dertig jaar heeft prof. dr. Bessel van der Kolk geschreven over hoe getraumatiseerde mensen steeds weer gekneld worden door angst, gevoelloosheid en woede.

5. De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim

Rust vinden in een drukke wereld, daar gaat dit boek over. En met name waarom het zo belangrijk is om rust te vinden, geschreven door Haemin Sunim, een van de invloedrijkste boeddhistische leermeesters van dit moment. Hij geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit.

6. Gespleten van Karin Slaughter

Dit verhaal gaat om moeder Laura en dochter Andrea. Andrea kent haar moeder door en door. Ze weet dat ze een tevreden bestaan leidt en nooit iets verborgen zou houden. Maar wanneer het restaurant waar Andrea en Laura elke week lunchen onder vuur wordt genomen en een doodgewone middage verandert in een bloedbad, ziet ze een heel andere kant van haar moeder. Een kant wat mijlenver verwijderd is van de kalme zachtmoedigheid die ze van haar moeder kent. De koelbloedigheid waarmee Laura de schutter overmeestert en doodt, verbijstert Andrea. Dan blijkt dat de schutter het op haar moeder gemunt had.

7. Drie vrouwen van Lisa Taddeo

Tot slot hebben we ‘Drie vrouwen’ van schrijfster Lisa Taddeo. Voor dit boek heeft ze acht jaar lang de sekslevens en verlangens van drie gewone Amerikaanse vrouwen gevolgd. Zo is er Lina, een huisvrouw in een buitenwijk in Indiana die al een jaar of tien in een doodgebloed huwelijk zit. Lina hunkert naar seks, maar haar man raakt haar amper aan waardoor ze een affaire begint. Dan hebben we Sloane, een glamoureuze ondernemer die haar echtgenoot laat toekijken terwijl ze seks heeft met andere. De derde vrouw is Maggie, een middelbare scholier in een klein stadje in North Dakota. Ze wordt verleid door haar leraar Engels en de gevolgen zijn zo enorm dat er een rechtszaak volgt en niemand in haar stad haar gelooft.