Als mensen aan me vragen waar ik deze zomer op vakantie ben geweest en ik geef als antwoord ‘Bosnië’, word ik nog al eens raar aangekeken. Zo krijg ik nog vaak de vraag wat daar dan precies te doen is en waarom ik voor Bosnië als vakantiebestemming had gekozen. Een vriendin van mijn opleiding komt oorspronkelijk uit Bosnië. Ik kreeg deze zomer de kans om met haar mee te gaan, samen met 2 andere vriendinnen, om het land te ontdekken.

Bosnië vakantie tips FEM FEM

Voordat de vakantie begon had ik ook mijn twijfels. Ik had geen idee wat ik moest verwachten en wat voor soort land het is. De Balkan is toch even wat anders dan de jaarlijkse camping in de Costa Brava. Ik besloot om het gewoon over me heen te laten komen en te genieten van wat ik allemaal ging zien.

Ondanks dat de oorlog van Bosnië al meer dan 20 jaar voorbij is, zijn de sporen van de oorlog nog duidelijk zichtbaar. Dit zorgt er daarom ook voor dat het toerisme (nu nog) erg meevalt. Het is niet druk op de weg en het is spotgoedkoop. In Bosnië & Herzegovina betaal je met de Bosnische Mark (BAM). 1 BAM staat ongeveer gelijk aan 2 euro (€1,95). Daarnaast viel het mij op dat de mensen die er wonen, de toeristen niet gewend zijn en dus ook niet veel wisten van gastvrijheid. Ik zag een enorm verschil in bijvoorbeeld de horeca in Bosnië vergeleken met toeristischere gebieden zoals Spanje, Frankrijk of Griekenland.

Eten & drinken

Uit eten gaan was dus ook altijd ontzettend goedkoop en heel lekker. Echte nationale gerechten zijn Cevapi en Buruk. Cevapi is een groot broodje met ui en worstjes (lam en rundmix). Cevapi is het lekkerst als je er cola bij drinkt, omdat het een erg zout gerecht is. De combinatie past perfect bij elkaar. Buruk is een pastei broodje gevuld met bijvoorbeeld vlees, kaas of spinazie. Buruk was zeker mijn favoriet. Overal in Bosnië kon je deze broodjes kopen voor ongeveer 2 Mark en soms kon je er zelfs voor kiezen of je er yoghurt dressing overheen wilde. Echt ontzettend lekker! Voor de vegetariërs onder ons is het wel lastig om traditioneel eten te nuttigen in Bosnië, dus dan zal je het moeten houden bij een Buruk met kaas of spinazie (ook heel lekker). Ook heerlijk zijn de gegrilde groenten die je bij elk gerecht krijgt.

De kust

De eerste week van onze vakantie zaten we bij de kust in het plaatsje Neum. Het was erg warm dus we waren elke dag wel op het knusse strandje te vinden. Er zijn geen zandstranden in Bosnië, de kust bestond vooral uit steen. Charmant het water uit komen lopen mislukte daarom vrijwel altijd. Omdat de kust van Bosnië ook maar 20 kilometer is, was het ook altijd gezellig druk op het strand. Het water heeft de perfecte temperatuur en is kristalhelder, omdat het strand in een beschutte baai ligt. Omdat Neum ook geen massabestemming is, lagen we aan het strand tussen de locals te genieten van het zonnetje.

De hotspots

De natuur in Bosnië is adembenemend mooi. Roadtrippen door het land is daarom ook zeker een aanrader, omdat er verschillende plekken zijn waar je heen geweest moet zijn als je in Bosnië en Herzegovina bent.

Mostar

Dit is zeker mijn favoriete plaats geweest toen ik in Bosnië was. Jammer genoeg zijn we er maar één middag geweest,  dus hebben we niet alle tijd gehad om op het gemakje alles te bekijken. De blikvanger van de stad is by far de Stari Most. Dit is een brug over de rivier de Neretva. De Stari Most brug verbind twee kleine oude stukken van de stad (ook wel het oude centrum van Mostar genoemd). In het oude centrum van Mostar vind je tal van kleine souvenir winkeltjes, barretjes en restaurantjes.

Mostar Bosnie FEM FEM

Bijzonder was dat er verschillende, jonge, Bosnische mannen van de 19(!) meter hoge brug sprongen in het water. Eerst werd er geld verzameld door toeristen te laten betalen voor de sprong. Als ze daarna genoeg geld hadden opgehaald, waagden ze de sprong naar beneden. Op dat moment stond ik zelf ook op de brug tussen tientallen toeristen gepropt. De jongens die aan de andere kant van de reling stonden en zich klaar maakten voor de sprong, liepen over de smalle rand alsof het niets was. Op dat moment keek ik even naar beneden en er trok gelijk een rilling over mijn rug. Ik moest er niet aan denken. Het was ontzettend hoog en overal staken rotsen boven het water uit. Echt levensgevaarlijk.

Sarajevo

De hoofdstad. In de tweede week van onze vakantie verbleven we net buiten de hoofdstad. Die week waren we eigenlijk bijna elke dag wel in de stad te vinden om te shoppen, te eten en te genieten van de omgeving. De stad is zo bijzonder, omdat de Westerse wereld en de Oosterse cultuur samen komen. Zo heb je een oud gedeelte en een nieuw gedeelte die met elkaar verbonden zijn. Ook hebben veel van de bouwwerken in de stad de kogelinslagen van de Balkanoorlog nog in de muren zitten.

Sarajevo Stad Bosnie FEM FEM

De bekendste bezienswaardigheid van Sarajevo is de Latin Bridge. Op deze plek werd in 1914 aartshertog Franz Ferdinand vermoord. Een echte plek met geschiedenis dus!

Baščaršija
In de hoofdstad Sarajevo behoort de oude bazaar Baščaršija tot de topattracties van de stad. Baščaršija is het historische en culturele gedeelte van Sarajevo (het oude gedeelte). In de vijftiende eeuw was dit de plek waar handelaren hun waar te koop aanboden en waar er een herberg werd gebouwd. Tegenwoordig wordt de locatie vooral als cultureel centrum gebruikt. Er worden voorstellingen, concerten en festivals georganiseerd in de oude bazaar. Overdag kun je er verschillende winkels bezoeken, oude ambachten bewonderen of genieten van een heerlijk verkoelend drankje. Ik vond het zelf heerlijk om door het oude gedeelte te struinen en te genieten van de omgeving, het eten en de winkeltjes.

Blagaj

Blagaj is een mini-dorpje in Bosnië en Herzegovina. Het ligt niet zo heel ver van Mostar vandaan (ongeveer een kwartiertje rijden). Wij zijn daarom ook eerst hier gestopt, en toen doorgereden naar Mostar. Wat is er dan te zien in Blagaj, vraag jij je af. Weilanden, oude, vervallen huisjes, een kabbelende rivier en het hoogtepunt: de tekija/derwisj-huis. Dit is een huis voor islamitische geestelijken die in dat huis woonden. Zij waren erg machtig in de tijd toen het huis gebouwd werd, aangezien het Islamitische geloof in grote delen van Bosnië het belangrijkste geloof is. In dit dorpje kan je ook heel lekker en mooi eten aan de restaurantjes die aan de rivier liggen.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door S a r a. (@saracbs) op

Kravica-watervallen
De watervallen van Kravica ‘slapovi Kravice’ liggen aan de Trebižat rivier, vlakbij de plaatsen Ljubuški en Mostar. Tijdens de zomermaanden is het wel een toeristisch gebied, maar dat is ook logisch. De watervallen zijn echt ontzettend mooi en echt de moeite waard. Wel raad ik aan om in het voorjaar of het najaar te gaan, dan is het hier niet al te druk. Als je een duik wilt nemen moet je wel in de zomermaanden gaan.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door The Wildest Tales (@thewildesttales) op

Dus, volgende vakantie naar Bosnië dan maar?