Hoe een orgasme voelt, weten we allemaal. Dat kleine feestje in je vajayjay is pure plezier, maar weet je hoe ook de rest van je lichaam hierop reageert en dan voornamelijk je hersenen? Uit deze studie blijkt dat onze hersenen net zo excited zijn als wat er down under gebeurd.

Schermafbeelding 2018-11-13 om 14.26.51

Momentje met jezelf

Onderzoekers van de Rutgers Universiteit kwamen hierachter toen ze de hersenen van een groep vrouwen onderzochten. De deelnemers werden gevraagd om plaats te nemen in een MRI-scanner en vervolgens met zichzelf aan de slag te gaan. Niet heel sexy we know… Het hoofd van het onderzoek, Barry Komisaruk, vertelt dat dit onderzoek het eerste echte bewijs geeft waar orgasmes plaatsvinden in de hersenen bij vrouwen. Dit is namelijk niet de plek die wetenschappers eerder in gedachten hadden. Men ging er namelijk vanuit dat orgasmes je hersenen bereiken via je ruggengraat, maar het legt deze afstand eigenlijk af door de zogeheten ‘nervus vagus’, een hersenzenuw die helemaal doorloopt tot je bekken. Maar hoe ziet een orgasme er dan eigenlijk uit in de hersenen?

Relatie pijn en genot

Je hersenen maken allerlei stofjes aan na het hebben van een orgasme, zoals dopamine, oxytocine en endorfine. Deze neuronencocktail zorgt ervoor dat we ons fantastisch voelen na afloop, maar daarvóór gebeurt er ook een heleboel, zo lieten de MRI-scans zien. Het intense genot duurt bij vrouwen ook langer dan bij mannen. Bij vrouwen wordt ook nog eens het zogenaamde periaqueductaal grijs geactiveerd, waardoor onze vecht-of-vluchtreactie aangewakkerd wordt. Ook wordt in verschillende gebieden de hersenschors geactiveerd die geassocieerd wordt met pijn. Dit suggereert dat er een relatie bestaat tussen het ervaren van pijn en het ervaren van genot.

Hoogtepunt

Zodra je een hoogtepunt bereikt, ontstaat er een lichte kortsluiting in je hersenen. Als je klaar komt, denk je even nergens meer aan en voel je maar een ding en dat is genot. Al je andere emoties worden tijdig uitgeschakeld. Had je even last van stress en wil je dit graag even kwijt raken? Dan is een momentje met jezelf een hele handige oplossing.

Lees ook: dit is wat je moet weten als je wil squirten