We herkennen allemaal dat gevoel wat je krijgt als je een schattig hondje tegenkomt: enthousiasme, een warm gevoel van binnen en geluk. Maar blijkbaar zit er veel meer achter dit heerlijke gevoel. De wetenschap heeft onderzocht wat er in ons brein gebeurt als je een hond ziet en het is ingewikkelder dan je zou denken.

hersenen honden FEM FEM

Wat er gebeurt in ons brein

Het is zeker geen geheim dat mensen gelukkig worden van honden. Ze zijn trouw, speels en ook gewoon super schattig. De relatie die mensen hebben met de trouwe viervoeters maakt ook veel los in het brein. Uit onderzoek van psycholoog Dr. Jephtha Tausig is gebleken dat de reactie die ontstaat bij het zien van een hond heel vaak voorkomt en voor bijna ieder mens herkenbaar is, of je nou een hondenmens bent of niet. Mocht je denken dat deze reactie direct verbonden is met honden, nou nee.

Uit onderzoek is gebleken dat onze reactie bij het zien bij iets wat we schattig vinden, zoals kittens en puppy’s, erg overeenkomt met onze reactie op baby’s. Onze awwww reactie bij het zien van een hondje heeft te maken met onze behoefte om kinderen te beschermen wat voort is gekomen uit onze evolutie. De reactie komt dus voort uit onze behoefte om te zorgen en beschermen, iets wat we vroeger puur deden om te overleven.


Het zien van een hond maakt dus al veel bij ons los, maar het aaien van een hond heeft nog veel meer voordelen. Het aaien van deze beestjes heeft namelijk ook therapeutische effecten. Deze effecten kunnen zo effectief zijn dat ze zelfs een groter effect kunnen hebben dan medicijnen. Het aaien van dieren kan namelijk de bloeddruk, hartslag en ademhaling kalmeren. Een fysieke connectie maken met een dier zorgt ervoor dat je lichaam een hormoon aanmaakt wat je kalmeert én je maakt ook gelijk een connectie met het dier. Je vormt als het ware een band.

Het is niet alleen voor goed voor ons

Honden aaien is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de hond. Uit een onderzoek naar de gelukshormonen die vrijkomen bij het aaien van een hond, is gebleken dat deze hormonen bij de hond ook aangemaakt worden. Bij honden heeft deze aandacht dus hetzelfde effect als voor ons. Wat jammer genoeg ook bleek is dat dit effect maar van korte duur is. Na een tijdje zal de hond zijn behoefte aan aandacht dalen en zal deze waarschijnlijk willen dat je stopt. Dan weet je in ieder geval de volgende keer als je hond wegloopt tijdens het aaien dat het niet aan jou ligt.

Kortom, schattige honden zijn goed voor je dus de volgende keer dat je een hondje tegenkomt, geef de hond lekker veel aandacht. Máár niet te veel. Honden houden van aandacht, maar ook van hun alone time, net zoals wij. En speciaal voor jullie, een verzameling honden plaatjes voor dat overheerlijke awwwww gevoel:


View this post on Instagram

“Little brothers, am I right? 😒😂” writes @hesmyalibi #dogsofinstagram

A post shared by DogsOf (@dogsofinstagram) on