Hebben jullie heerlijk liggen rollebollen tussen de lakens? Hoe fijn het allemaal was, ben jij alweer vergeten, want ineens heb jij ontzettende buikpijn. Auw! Dit kan natuurlijk een keer gebeuren, maar als dit vaker gebeurt kan er wel eens iets aan de hand zijn. Lees snel verder voor de oorzaken van buikpijn na (en tijdens) de seks.

@pinterest
@pinterest

Pijn

Voel jij wel eens pijn in je onderbuik tijdens of na de seks? Dan is het raadzaam of even verder te lezen. Volgens gynaecologe Felice Gersh is het namelijk niet de bedoeling dat vrouwen pijn ervaren tijdens of na de daad. Volgens de gynaecologe kunnen er verschillende oorzaken voor deze pijn zijn.

Eenmalige pijn

Het kan natuurlijk zijn dat de buikpijn die je voelt na de seks, geen ernstige oorzaak heeft. je kunt namelijk ook buikpijn krijgen als je vriend te hard stoot, of wanneer je te droog was. Ook zijn er nog andere niet ernstige oorzaken die buikpijn met zich mee kunnen brengen

  • Zwanger: als je zwanger bent gebeurt er heel veel in je lichaam. Je bent in je buik een nieuw leven aan het ontwikkelen. Door deze veranderingen in je lichaam kan er na de seks buikpijn ontstaan.
  • Hormonen: Ook kan er buikpijn na de seks ontstaan op basis van toeval. Misschien moet je in de komende dagen ongesteld worden of heb je net op dat moment je eisprong.
  • Spiraaltje: Bij het zetten van een spiraaltje worden er twee draadjes net buiten je baarmoedermond geplaatst. Als deze tijdens de seks per ongeluk worden geraakt kan dit zorgen voor buikpijn. Als dit vaak gebeurt kun je eventueel langs de huisarts gaan om deze korter te laten knippen.

Emotionele pijn

Wanneer je buikpijn hebt na de seks hoeft dit niet altijd te worden veroorzaakt door een lichamelijke kwaal. Juist emotionele pijn kan heel veel invloed hebben op jouw lichaam. Emotionele pijn kan er ook voor zorgen dat je buikpijn hebt tijdens en na de seks. Dit kan worden veroorzaakt door spanning of trauma. Als je vervelende ervaringen hebt op seksueel gebied, kan het zijn dat je onbewust je bodemspieren aanspant. Dit kan kramp veroorzaken.

Gekantelde baarmoeder

Het kan zijn dat jij een gekantelde baarmoeder hebt, dit komt voor bij zo’n 20-30% van de vrouwen. Je baarmoeder ligt in dit geval niet naar voren, maar ietsje naar achter. Het is op zich niks ernstigs, maar kan wel pijnklachten geven wanneer er tegen de baarmoederhals wordt gestoten.

Bij de volgende oorzaken van buikpijn is het wél verstandig om langs de huisarts of gynaecoloog te gaan.

Ontstekingen

De pijn in je buik kan ook worden veroorzaakt door een wondje, schimmelinfecte of blaasontsteking. Ook kunnen sommige soa’s ervoor zorgen dat je buikpijn krijgt. Heb je onveilige seks gehad? Dan is het verstandig om je te laten testen.

Darmafwijking

Mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen last hebben van buikpijn na de seks. Ook andere darmafwijkingen kunnen pijn veroorzaken.

Endometriose

Endometriose is een chronische aandoening, het baarmoederslijmvlies zit bij deze ziekte niet in de baarmoederholte. Voor vrouwen met deze aandoening is het bijna onmogelijk om pijnloos te vrijen.

Dyspareunie

Dyspareunie is een overkoepelende naam voor pijn tijdens of na de seks. Dit kan een psychische maar ook een somatische aandoening zijn. Psychische dyspareunie kan worden veroorzaakt door zenuwen, angst om de ander pijn te doen of het nog niet klaar zijn voor seks. Bij dyspareunie kan de pijn oppervlakkig zijn (binnengaan van de vagina) of diep zitten (bij penetratie). Veel vrouwen omschrijven de pijn die zij voelen als branderig, zoals bij een schaafwond. Diepe dyspareunie wordt meestal niet verklaard door een psychische oorzaak.

Lees hier welke standjes ervoor zorgen dat jij minder pijn hebt tijdens de seks.