De winter zorgt er vaak voor dat je kiest voor een avondje bankhangen in plaats van een avondje hardlopen. Echter kun je dit wel doen, want uit twee recente onderzoeken blijkt dat cardio niet enkel goed is voor je lichaam, het is tevens een goede workout voor je hersenen.

Groei van de hersencellen

Bij het eerste onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Physiology, is er onderzoek gedaan naar de effecten van hardlopen en is er gekeken welk effect dat heeft op de hersenen. Voor dit onderzoek zijn er volwassen mannelijke ratten gebruikt. De ratten die regelmatig moesten rennen in het wiel dat in hun kooi was geplaatst, vertoonden de meest significante groei van de hersencellen in tegenstelling tot andere ratten die niet moesten rennen.

Misschien vraag je jezelf nu af of dit onderzoek relevant is, aangezien er voor dit onderzoek ratten zijn gebruikt. Wellicht overtuigt het tweede onderzoek jou waarom cardio een goede workout voor je hersenen is.

Cardio en depressie

Bij het tweede onderzoek, gepubliceerd in Preventive Medicine, werd een sterk verband tussen cardio en depressie gevonden. Filipe B. Schuch van het Centro Universitário La Salle heeft hiervoor gebruik gemaakt van drie andere studies. Daarbij wordt gekeken naar de fitness-niveaus van meer dan een miljoen deelnemers. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen met een lage hart -en ademhalingsconditie 75% meer kans hebben op een depressie. Mensen met een gemiddelde conditie hebben 23% meer kans op een depressie, dan mensen die regelmatig hardlopen.

cardio-workout-hersenen-femfem

Conclusie

Aan de hand van beide onderzoeken concludeert Schuch dat de conditie van je lichaam verbetert kan worden door te trainen en zo de kans op een depressie kleiner wordt. De resultaten van de twee onderzoeken versterken een ander onderzoek dat eerder dit jaar is uitgevoerd. Hieruit bleek dat de combinatie van meditatie en aerobics effectief is in het verminderen van de symptomen van een depressieve stoornis.

Geen zin om buiten aan cardio te doen tijdens deze koude dagen? Dit lijstje overtuigd je waarom je dat wel zou moeten doen.