1. Home
  2. Ben jij financieel vermijdend? Dit is waarom dat absoluut niet goed is
financieel vermijden

Ben jij financieel vermijdend? Dit is waarom dat absoluut niet goed is

Career21 nov 2023, 20:20 doorNadia Krijns
Je herkent het vast wel. Het vermijden van je bankgegevens nadat je weer eens iets hebt gekocht wat je eigenlijk niet per se nodig had. Je vermijdt al je financiële problemen, door niet te kijken of te doen alsof ze niet bestaan. Maar je voelt 'm al aankomen: dit is helemaal niet goed voor je.
financieel vermijden
Bron: @elliee.rob

Financieel vermijdend gedrag

Vroeger betaalden we heel veel met cash geld . Dat ging allemaal gemakkelijk en het was zeker verstandig als je al je uitgaven bijhield. Het voordeel (en tegelijkertijd nadeel) aan cash geld is dat je het zo binnen een paar seconden kunt uitgeven en er dan niet meer aan terugdenkt. Ook heb je nergens zwart-op-wit staan wat je hebt uitgegeven.
Met de komst van pinpassen en apps voor de bank waarbij je zit, is dit toch wel opvallend anders geworden. Nu kun je niet meer zo 1, 2, 3 een paar honderd euro uitgeven aan een kledingstuk, zonder dat je er aan herinnerd wordt door op je rekening te kijken. Het is natuurlijk superhandig om al je inkomsten en uitgaven onder elkaar te zien, maar voor sommige mensen is het een doorn in het oog en ontwijken ze dit liever. Bijvoorbeeld voor mensen die een lager inkomen hebben.

Geld heeft een slechte invloed op je mentale welzijn

Volgens een onderzoek in de Britse krant The Independent blijkt dat de stijgende kosten van levensonderhoud ervoor hebben gezorgd dat steeds meer mensen problemen hebben om financieel rond te komen . Meer dan de helft (54%) van de ondervraagde Britten ervaart angst wanneer zij hun financiële situatie moeten bekijken.

Hoe kun je angst en stress verminderen?

Volgens professor psychologie Filip Raes is vermijdend gedrag een veelvoorkomend fenomeen binnen de psychologie. Mensen vertonen dit gedrag om zo snel mogelijk van negatieve gevoelens of gedachten af te komen. Op korte termijn kan dit voor hen het meeste voordeel opleveren.
Volgens Raes hebben bepaalde individuen meer kans om vermijdingsgedrag te vertonen in stressvolle situaties dan anderen. Deze neiging wordt vaak waargenomen bij mensen die wat neurotischer zijn, gevoeliger voor stress en sneller angst, onzekerheid en twijfel ervaren. Een deel van deze eigenschappen is genetisch bepaald, terwijl de rest afhangt van opvoeding en ervaringen in het leven.

Wat is de oplossing?

Het nemen van actie is de beste manier om te voorkomen dat je vast komt te zitten in vermijding. Het is belangrijk om dit stap voor stap te doen, vooral als er veel problemen zijn die aangepakt moeten worden. Begin met het openen van de bankapp en vervolgens het bijhouden van je financiën. Daarna kun je bepaalde uitgaven schrappen. Als je merkt dat je erg vastzit in vermijding en moeite hebt om met deze stappen te beginnen, kan het soms nodig zijn om psychologische hulp te zoeken om hiermee om te gaan.
Daarnaast is het misschien ook een idee om te sparen en een financieel boekje bij te houden. Hier schrijf je van alles in, van je inkomsten tot je uitgaven. Zo krijg je per week (of maand) een duidelijk overzicht van je financiële status en hoe je dit eventueel kunt verbeteren.
Kijk hieronder voor inspiratie over zo'n expense tracker .