geld omgaan femfem 1

Deze tips zorgen ervoor dat jij beter met je geld omgaat

Career16 feb 2018, 9:59 doorRedactie
Je wilt jezelf graag aan budget houden. Maar hoe doe je dat dan? De wil is een eerste stap, maar het gaat pas echt werken wanneer je voor jezelf een plan maakt. Wij geven jou vier tips zodat jij beter met je geld om kan gaan.

1. Bespreek het voornemen om beter met je geld om te gaan

De eerste stap om iets te doen aan je financiële situatie is er voor uitkomen. Natuurlijk hoeft niet de hele wereld te weten dat je af en toe een gat in je hand hebt of dat je wel eens wat minder zou willen uitgeven aan je boodschappen. Bespreek het met mensen die dicht bij je staan. Wanneer je de volgende keer afspreekt met je beste vriendin, vraag haar dan eens hoe zij het doet. Zo kan je omgeving je niet alleen steunen, maar heb jij ook niet meer het gevoel dat je er alleen voor staat en kun je mensen om hulp vragen.
sparen geld omgaan femfem

2. Begin de dag met een momentje voor je geldzaken

Dit klinkt waarschijnlijk alles behalve tof en niet iets om je dag mee te beginnen. Maar als je dit kleine momentje bij dit lijstje voegt, voelt het niet zo zwaar. Check 's morgens eventjes de App van je bank. Hiermee herinner je jezelf eraan dat je beter wilde omgaan met je geld, hoe het gaat met je spaardoelen en kun je kijken hoe het ervoor staat met je budget. Ook kun je zo een duidelijk beeld krijgen van wat er de afgelopen 24 uur met je financiële situatie is gebeurd. Doordat je de dag begint met zo'n momentje, weet je gedurende de dag ook hoeveel je wel of niet kan uitgeven en wordt het makkelijker om slimme keuzes te maken.

3. Stel spaardoelen op

Waar wil jij dit jaar voor gaan sparen? Een nieuwe auto, een lange reis, een nieuwe woning? Bepaal aan de hand daarvan én aan de hand van je inkomsten en vaste lasten hoeveel jij per maand kan sparen. Zorg ervoor dat er elke maand automatisch geld van je lopende rekening naar je spaarrekening wordt afgeschreven wanneer jij je salaris ontvangt. Zo hoef je jezelf niet telkens voor de keuze te stellen of je deze maand wel wil of kan sparen. Wanneer je eerder hebt geconcludeerd dat je met jouw inkomsten en nodige uitgaven kan sparen én je tegen jezelf hebt gezegd dat je het wil, doe het dan gewoon.
geld omgaan femfem

4. Hou jezelf aan de 24-uur regel

De meest voorkomende situatie waarbij we geld uitgeven dat we eigenlijk niet uit willen geven, is wanneer we gaan winkelen. En dan met name wanneer we gaan winkelen zonder specifiek doel. Je komt dan gegarandeerd 'iets leuks' tegen dat je het liefst meteen zou kopen. Echter, wanneer jij jezelf 24 uur geeft om na te denken over of je dat item wel of niet zou kopen, weet je zeker dat je je geld niet onnodig uitgeeft. In die tijd kun jij jezelf namelijk afvragen of je het item nodig hebt en of het een slime aankoop is. Als je na 24 uur nadenken nog steeds van mening bent dat je het item moet kopen: doe dat dan. Waarschijnlijk ben je na deze bedenktijd namelijk in staat een verstandige keuze te kunnen maken.
Heb jij niet zo'n goed beeld van jou financiële situatie of kun je niet zo goed met geld omgaan? Stel jezelf dan ook eens deze vragen.