fem fem 4 2

Ka-ching! Zoveel loon krijg jij volgend jaar extra op je bankrekening

Career01 okt 2023, 12:45 doorAurora Ferrari
Goed nieuws: volgend jaar krijg je extra loon op je bankrekening! Tenminste dat blijkt uit berekeningen van HR-dienstverlener Visma | Raet over de invloed van de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde. Klinkt als muziek in de oren. Maarre, over wat voor loonsverhoging hebben we het?
fem fem 4 2
Bron: The Wolf of Wall Street

Meer loon in 2024

Best logisch, maar uit de nieuwe plannen blijkt dat het demissionaire kabinet komend jaar een mogelijke armoedeval zoveel mogelijk wil beperken. Wat de oplossing daarvoor is? Werknemers met een modaal bruto-inkomen van 3086 euro en mensen met een minimumloon van nu nog 1995 euro zullen netto veel meer overhouden.
"Dat mensen met een modaal inkomen meer overhouden, heeft vooral te maken met de arbeidskorting die met 115 euro omhoog gaat’’, legt Joke van der Velpen van Visma | Raet uit. "Daarnaast wordt de eerste belastingschijf verlengd, dat betekent dat werknemers minder belasting betalen."
Ze vertelt dat de eerste schijf verlengd wordt van, nu nog, 73.031 euro naar 75.624 euro. "Het tarief van deze schijf gaat weliswaar wel iets omhoog, maar dat is met 0,05 procent minimaal." Van der Velpen benadrukt wel dat eventuele wijzigingen in de pensioenregels niet in de berekeningen zijn meegenomen: "Die cijfers zijn nu nog niet bekend."

Minimumloon

Krijg jij nu het minimumloon? Dan betekent dat voor jou iets anders. "In 2023 bedraagt het minimumloon 1995 euro bruto. Daarbij maakt het niet uit of je 36, 38 of 40 uur werkt. Je krijgt dat bedrag, maar dat gaat veranderen", legt Van der Velpen uit. Vanaf 1 januari krijgen werknemers namelijk een minimumloon per uur betaald. Daarnaast gaat het minimumloon ook met 2,5 procent omhoog, wat betekent dat we in 2024 op een minimumloon van 13,11 euro per uur komen.
"Nederlanders die het minimumloon verdienen en 36 uur per week werken, zien per 1 januari hun netto-inkomen stijgen met 66,60 euro naar 1924,33 euro per maand", onthult Van der Velpen. "Verdien je het minimumloon en werk je 40 uur, dan maak je een veel grotere stap. Je krijgt dan ruim 204 euro meer." Meer werken zal dus zeker lonen!

Nog meer geld?

Ook fijn om te weten: de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon- en werkverkeer stijgt van 21 cent per kilometer naar 23 cent per kilometer. Scheelt alweer een hoop, de benzine wordt er namelijk ook niet veel goedkoper op! Ook voor de mensen die thuis werken, is er goed nieuws. Er wordt namelijk verwacht dat de thuiswerkvergoeding verhoogd wordt van 2,15 euro per dag, naar 2,35 euro per dag. Ook geweldig!
Wil je nu precies weten hoe veel meer geld jij volgend jaar op de bankrekening zal krijgen? Via de bruto-/nettocheck van Visma | Raet kun je het eenvoudig zelf berekenen.