Je kent het wel: je bent aan het werk en zit net lekker in je presentatie of verhaal, maar ineens besluit een mannelijke collega het van je over te nemen, terwijl het niet zijn vakgebied is. Mansplaining heet dat ook wel. Het is mega-irritant, en moet wat ons betreft stoppen.
Wat is mansplaining precies?
Soms heb je van die momenten dat je op je werk onderbroken wordt door bijvoorbeeld een mannelijke collega of een vriend. Nou is dat natuurlijk niet meteen vervelend, maar het wordt wel irritant als het betweterige gedrag naar bovenkomt. Dat hij bijvoorbeeld jouw denkwijze van tafel veegt en die van hem als beter ervaart.
Mannen hebben soms de neiging om
vrouwen te onderbreken en hun eigen verhaal te doen. Ze geloven er dan heilig in dat ze het wel beter weten en iets beter kunnen uitleggen of verklaren. Daarmee snoeren ze een vrouw de mond.
Slechte ontwikkeling
Het wordt vaak gezien als een irritatie van vrouwen of een grapje, want veel mannen vinden dat wij vrouwen niet alles meteen zo serieus moeten nemen. Toch heeft het veel meer invloed dan we allemaal denken. Onderzoekers gingen ermee aan de slag en kwamen erachter dat mansplaining eigenlijk best wel veel invloed kan hebben op hoe een vrouw zich voelt.
Mansplaining is – even plat gezegd – eigenlijk gewoon een vorm van ondermijnen van gezag. Ze zorgen ervoor dat de vrouw zich minder kundig, slim of serieus genomen voelt. Bedrijfsculturen waarin mansplaining vaak voorkomt, worden soms zelfs geassocieerd met een discriminerende cultuur – oftewel: een plek waar veel vrouwen zich niet op hun gemak voelen.
En dat is natuurlijk geen goede ontwikkeling. Vrouwen voelen zich dan vaak niet op hun gemak op de werkvloer, waardoor ze zich geen houding weten te geven of liever snel op zoek gaan naar ander werk. Daarbij komt er ook nog veel onzekerheid kijken en voelen veel vrouwen zich ondergewaardeerd en minder
zelfverzekerd.
Hoe ga je om met mansplaining?
Je kunt mansplaining negeren en uit de weg gaan door bijvoorbeeld een andere baan te zoeken. Maarre, je kunt ook echt wel voor jezelf opkomen. En dat begint bij herkenning. Wanneer een man gebruik maakt van mansplaining is het aan jou om dit te herkennen.
Daarna is het aan jou om erop in te gaan. Trek het onderwerp weer terug naar jezelf en benadruk dat jij er ook iets over weet. Dat kan even spannend zijn, maar daarna voelt het heel bevrijdend. Ook jij mag zeggen wat je vindt en denkt, dus daar hoef je je niet voor te schamen!