modaal inkomen van nederland

Money talk: dit is het modaal inkomen van Nederland in 2023

Career27 mrt 2023, 15:51 doorRomy Nouwen
Het is weer tijd voor de jaarlijkse money talk , want het modaal inkomen van Nederland is bekend gemaakt. Enne, we hebben goed nieuws! Jan Modaal gaat er in 2023 namelijk zeker wel op vooruit. De vraag is in hoeverre we er wat van zullen merken! Wij praten je even bij.
modaal inkomen van nederland
Bron: Unsplash

Jan Modaal gaat erop vooruit

Als we het modaal inkomen vergelijken met die van 2022, hebben we eigenlijk gewoon goed nieuws. Jan Modaal is er namelijk weer een stukje op vooruit gegaan – net als vorig jaar. Het modale inkomen van Nederland ligt in 2023 iets hoger dan dat het modaal inkomen lag in 2022.

Modaal inkomen van Nederland in 2023

Het modaal inkomen van Nederland is dus bekend gemaakt en laat zien dat er toch nog een beetje goed nieuws is. Het modale inkomen is is in positieve zin veranderd en dat betekent dat de gemiddelde Nederlander dus iets meer is gaan verdienen. Wel moeten we hier een kleine kanttekening bij maken. Het modale inkomen is namelijk niet het gemiddelde inkomen. Als we namelijk alleen het gemiddelde zouden berekenen, zouden we een vertekend beeld krijgen. Door de hoge- en lage uitschieters is dit beeld niet realistisch.
Er wordt daarom niet gekeken naar het gemiddelde inkomen, maar naar het modaal inkomen. Dit houdt in dat er wordt bekeken welk salaris het vaakst verdiend wordt. Het modaal inkomen van Nederland in 2023 ligt op €40.000,- bruto per jaar, wat neerkomt op een bedrag van €3086,42 per maand. Let wel op: dit bedrag is inclusief vakantiegeld.

Inflatie

Ten opzichte van 2022 gaat het om een stijging van 3,7%. Een behoorlijke stijging die we onder andere te danken hebben aan hogere arbeidskortingen. Al met al is het goed nieuws dat het inkomen stijgt, maar de vraag is of het genoeg is. Met de huidige inflatie merken we namelijk maar weinig van de stijging van de lonen. Daarvoor stijgen de prijzen van onze eerste levensbehoeften als eten en drinken te hoog.