De loonkloof tussen
mannen en
vrouwen is geen nieuw probleem, maar recente cijfers van vakbond CNV maken pijnlijk duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben. Uit een enquête met meer dan 2600 deelnemers, blijkt dat mannen na een goede beoordeling maar liefst 2,5 keer vaker een loonsverhoging krijgen dan vrouwen. CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt de uitkomsten 'bizar' en roept werkgevers op om deze ongelijkheid aan te pakken.
Vrouwen blijven achter salaris
Het stereotype dat vrouwen minder verdienen, omdat ze minder vaak leidinggevende posities bekleden, houdt geen stand meer. Vrouwen zijn tegenwoordig namelijk hoger opgeleid dan ooit en dringen steeds vaker door tot management- en bestuursfuncties. Toch blijven ze qua
salaris nog steeds achter.
Bovendien krijgen mannen niet alleen vaker loonsverhoging. Nee, ze krijgen ook vaker extra salarisverhogingen bovenop de standaard cao-verhoging. Dit betekent dat mannen structureel financieel bevoordeeld worden, zelfs als vrouwen net zo goed - of beter - presteren. Dat kan anno 2025 echt niet meer, toch?
Een oneerlijk speelveld
Naast automatische loonsverhogingen onderzocht CNV ook hoe succesvol mannen en vrouwen zijn wanneer ze zelf om een salarisverhoging vragen. De resultaten liegen er niet om: 44% van de mannen krijgt een 'ja' wanneer ze een verhoging eisen, tegenover slechts 32% van de vrouwen.
"Er wordt vaak gezegd dat vrouwen simpelweg beter moeten onderhandelen en assertiever moeten zijn", zegt Fortuin. Maar dit onderzoek laat zien dat het probleem veel dieper zit. Zelfs als vrouwen hetzelfde doen als mannen, worden ze structureel minder beloond.
Hoe lossen we dit op?
Werkgevers moeten zich bewust worden van deze ongelijkheid en actief beleid voeren om deze loondiscriminatie tegen te gaan.
Daarnaast is het tijd om de verantwoordelijkheid niet langer bij vrouwen zelf te leggen. Het is niet aan hen om harder te werken voor wat mannen automatisch krijgen.
Zolang werkgevers deze ongelijkheid niet structureel aanpakken, blijft de loonkloof bestaan. Zo blijven vrouwen financieel achtergesteld, hoe hard ze ook werken. Hoog tijd dus voor verandering!