untitled 99

Zoveel pensioen ontvangt een gemiddelde Nederlander in 2023

Career07 mei 2023, 20:15 doorAurora Ferrari
Wie kijkt nou niet uit naar zijn of haar pensioen? Lekker rusten, geen werk meer én lekker op vakantie (als alles het toelaat). Leuk, maar hoe veel geld kan je verwachten wanneer je in anno 2023 met pensioen gaat? Wij zochten het voor je uit en hebben het verlossende antwoord voor je...
untitled 99
Bron: Pinterest

Gemiddelde pensioen Nederland 2023

Het hangt uiteraard aan verschillende factoren hoe veel geld je kan verwachten, wanneer je met pensioen gaat. In Nederland krijg je een basisuitkering wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Indien je werkgever een pensioenfonds aanbiedt, krijg je daar ook een bedrag van.
Het gemiddelde bruto pensioenbedrag (van alle soorten huishoudens) in Nederland bedraagt in 2023 dan ook zo’n €5.148 per maand. Maarre, juich nog niet zo vroeg, hier gaan nog belastingen en premies van af. Oei! Het bedrag dat je uiteindelijk netto overhoudt, ligt dus veel lager. Benieuwd hoe veel je uiteindelijk over zal houden? Bereken dat via zo'n online calculator!

Hangt van het geslacht af

Hoewel we in anno 2023 helemaal woke lijken te zijn, is dat dus niet zo. Salarissen tussen de twee geslachten zijn nog steeds niet gelijk, maar ook met het pensioenbedrag, gaat dat niet helemaal eerlijk. Alleenstaande vrouwen krijgen namelijk een gemiddeld bedrag van zo’n €2.632 netto per maand en mannen een gemiddeld bedrag van zo’n €3.105 netto per maand
Wél is het zo dat wanneer je samenwoont en één van beide partners een AOW ontvangt, krijg je maandelijks zo’n €5.380 gestort. Enne, als je als samenwonende partners allebei AOW ontvangen, dan ligt dit bedrag op zo’n €4.711 per maand. Genoeg om er mee op vakantie te gaan en om van het leven te genieten, niet waar?

Pensioenleeftijd stijgt

De pensioenleeftijd ligt in Nederland momenteel op 66 jaar, door de jaren heen zal deze leeftijd veranderen en omhoog gaan. Dat komt doordat ook de levensverwachting van mensen stijgt. Dus ben jij momenteel tussen de 20 en 40 jaar oud en benieuwd wat de pensioenleeftijd voor jou wordt? Check het hieronder.
  • 20 jaar: 70 jaar
  • 30 jaar: 69 jaar + zes maanden
  • 40 jaar: 69 jaar