loonsverhoging

Salarisstijging in Nederland: wat betekent dit voor jou?

Career08 okt 2024, 19:00 doorMax Malee van Vree
De cao-lonen in Nederland zijn het afgelopen kwartaal flink gestegen, en dit is de grootste toename in meer dan veertig jaar! Volgens cijfers van het CBS ontvingen werknemers gemiddeld 6,8% meer salaris in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Lekker toch? Dit klinkt als geweldig nieuws, maar er zit meer achter deze stijging dan alleen een mooie loonsverhoging.

Waarom stijgen de lonen zo hard?

Een van de belangrijkste redenen voor de loonsverhoging is de aanhoudend hoge inflatie. Vakbonden hebben gebruik gemaakt van deze economische druk om forse loonsverhogingen te eisen – en met succes. Het personeel in verschillende sectoren profiteert hier flink van, hoewel er duidelijke verschillen zijn.
Bijvoorbeeld, in de verhuur- en vastgoedsector, waaronder woningcorporaties vallen, stegen de lonen met meer dan 12%. Deze sector had jarenlang achterlopende loonontwikkelingen, dus dit lijkt een inhaalslag. Ook in de horeca zagen werknemers een mooie stijging van bijna 11%, mede door de verhoging van het minimumloon.

Werkgevers en vakbonden staan tegenover elkaar

Niet iedereen is even enthousiast over deze salarisverhogingen. Werkgevers vrezen dat de stijgende loonkosten de concurrentiepositie en de financiële gezondheid van Nederlandse bedrijven onder druk zetten. De werkgeversvereniging AWVN waarschuwde recentelijk voor de gevolgen op lange termijn als de lonen blijven stijgen. Aan de andere kant blijven vakbonden juist pleiten voor nog hogere lonen om de koopkracht van werknemers te herstellen. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha benadrukt dat, ondanks de loonstijgingen, veel mensen nog steeds moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Is de loonsverhoging genoeg?

Hoewel een loonstijging van 6,8% indrukwekkend klinkt, is dit niet het volledige plaatje. Als we de inflatie meenemen, is de reële loonstijging slechts 3,1%. De prijzen zijn in veel sectoren flink gestegen sinds de Russische inval in Oekraïne, en dit heeft de koopkracht van werknemers ernstig aangetast. Economen maken zich ook zorgen over een mogelijke loon-prijsspiraal, waarbij hogere lonen weer leiden tot hogere prijzen. Toch lijkt dit volgens CBS-econoom Frank Notten momenteel niet het geval.
Al met al is het duidelijk dat de lonen flink stijgen, maar of dit genoeg is om de inflatie bij te benen, blijft een uitdaging. De komende cao-onderhandelingen zullen hier zeker een belangrijke rol in spelen!