Als je dacht dat een schrikkeljaar slecht nieuws is voor je portemonnee, heb je het goed mis. Aan het eind van het jaar kun je toch wat extra's in je zak steken dankzij de schrikkeldag. Dat wordt cashen in 2024!
Sinds een krappe twee maanden bevinden we ons in het jaar 2024. Enne, dat betekent dat we in een bijzonder jaar zitten. Dit jaar heeft namelijk niet 365, maar 366 dagen. Dit heet ook wel een schrikkeljaar. De maand februari heeft in een normaal jaar 28 dagen, maar in een schrikkeljaar 29 dagen. 29 februari wordt dan ook wel een schrikkeldag genoemd. Deze dag komt dus maar één keer in de vier jaar voor.
Maar waarom hebben we één keer in de vier jaar een schrikkeljaar ingelast? Dat heeft te maken met de snelheid waarmee de aarde draait. De aarde heeft namelijk ongeveer 365 dagen en 6 uur nodig om een baan rond de zon te draaien. Dat betekent dat het altijd net ietsje langer duurt om rond de zon te draaien dan dat onze kalender erover doet om een jaar vol te maken. Als we dus ieder jaar door zouden gaan met 365 dagen, loopt onze kalender na een tijdje niet meer gelijk met de draai om de zon. Door iedere vier jaar één extra dag – dus 4x6 uur = 24 uur – toe te voegen aan de kalender lopen we weer gelijk.
Een extra werkdag betekent automatisch een extra zakcentje. Dat werkt heel simpel. Aan het begin van het jaar wordt het aantal werkdagen bij elkaar opgeteld. Dit jaar zijn dat er dus mét schrikkeldag 262. Vervolgens wordt er berekend hoe veel uren dit zijn, door het te vermenigvuldigen met het aantal uren dat je op een werkdag werkt. Dit bedrag wordt daarna vermenigvuldigd met jouw uurloon. Daarna wordt er berekend wat je per maand krijgt door het totaalbedrag door 12 te delen. Dit is dan dus jouw maandloon en dus het geld dat jij iedere maand op je bankrekening gestort krijgt. Het heeft dus wel degelijk zin om een extra dag te werken!
Je krijgt dus meer inkomsten doordat je die dag werkt. Toch moet je er wel rekening mee houden dat je ook iets meer kosten maakt. Zo zet je wel een extra dagje de douche aan en moet je natuurlijk wat eten. Toch zijn er ook heel veel kosten die niet veranderen in de schrikkelmaand. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor je televisieabonnement of de sportschool. Deze kosten blijven, ondanks dat de maand ineens een dagje langer is, hetzelfde. Uiteindelijk wegen de kosten dus niet op tegen het extra inkomen en betekent dit dat het goed nieuws is voor je portemonnee.