cartoon hand stemmen

Geen idee waarop je moet stemmen? Deze Insta-pagina's helpen je kiezen

Career09 nov 2023, 16:33 doorNadia Krijns
Vind je het ook lastig om te beslissen op welke partij je moet stemmen bij de aankomende verkiezingen? Maak je geen zorgen, er zijn tig Instagram-pagina's die je hierbij kunnen helpen. Ontdek hoe deze pagina's je kunnen helpen om een goed geïnformeerde keuze te maken.
cartoon hand stemmen 1200x673

Waarom is het zo moeilijk om te kiezen?

Het nemen van beslissingen kan af en toe best lastig zijn, vooral als het gaat om politieke kwesties. Een van de redenen hiervoor is dat er zoveel informatie en verschillende standpunten beschikbaar zijn. In deze wereld worden we overspoeld met nieuwsberichten, social mediaposts en meningen van anderen, waardoor het soms moeilijk kan zijn om door de bomen het bos nog te zien en je eigen mening te vormen.
Bovendien kunnen politieke problemen vaak ingewikkeld zijn, met meerdere aspecten die moeten worden overwogen. Uiteindelijk spelen persoonlijke smaak en waarden ook een belangrijke rol bij het nemen van beslissingen. Iedereen heeft unieke ervaringen, achtergronden en prioriteiten. Dus wat voor de ene persoon belangrijk is, is misschien niet hetzelfde voor iemand anders. Kortom: er is veel gaande, maar ook een overload aan informatie. Wil je je wél verdiepen, maar weet je niet waar te beginnen? We got you.

Deze Insta-pagina's kunnen je helpen bij kiezen

Een van de opties die kiezers helpt bij het maken van keuzes, is het gebruik van Instagram-pagina's gericht zijn op politiek en verkiezingen. Deze pagina's bieden een laagdrempelige manier om informatie te krijgen over verschillende partijen en standpunten. En dan kun je ook nog je dagelijkse dosis Instagram-inspo binnenkrijgen.

Partijprogramma's in Posts

Dit Instagram-account plaatst dagelijks een nieuwe post met daarin een quote van een partijprogramma. Elke dag is weer een andere partij aan de beurt. Hierdoor kun je op een gemakkelijke manier door hun feed scrollen en kijken welke quotes jou aanspreken en bij welke partijen ze horen.

Check je Stem

Check je stem plaatst net als het account hierboven dagelijks een nieuwe politieksgerelateerde post. Elke dag plaatsen ze een nieuw standpunt en welke politieke partijen het daarmee eens of oneens zijn. Ook kun je via hun site (die in de bio van het account staat) een stemwijzer invullen, waar je 26 moties te zien krijgt. Het resultaat kan je helpen een keuze te maken voor de komende verkiezingen.

Stem op een Vrouw

Op het Instagram-account van Stem op een Vrouw zul je weinig vinden over de partijen die dit jaar meedoen aan de verkiezingen en waar je op kunt stemmen. Dit account legt de focus op het belang om op vrouwen in de politiek te stemmen. Dus je zult waarschijnlijk niet vinden welke partij precies bij je past, maar misschien opent het wel je ogen om op een partij te stemmen met een vrouwelijke partijleider.

Politieke Jongeren

Je zou denken: deze Insta-pagina focust zich alleen op jongeren. Maar als je naar het account lijkt, geeft het je eigenlijk best wel veel inzicht, ongeacht wat je leeftijd is. Dus wil je je graag wat meer inlezen in de politiek, maar op een misschien meer Gen Z manier? Check dan deze pagina.

Nog meer keuzehulp nodig?

Naast het gebruik van Insta-pagina's, kun je ook verschillende websites vinden die stemwijzers en partijvergelijkingen aanbieden. Deze handige tools stellen kiezers in staat om hun eigen standpunten te vergelijken met die van politieke partijen, zodat ze kunnen ontdekken welke partij het beste bij hun voorkeuren past.
Zo heb je Check je Stem (van het Instagram-account hierboven) en waarschijnlijk de meest bekende: stemwijzer.nl. Hier krijg je dertig stellingen te zien, waar je moet kiezen tussen eens of oneens (of geen van beide, als je echt geen keuze kan maken). Uiteindelijk komt hier dan een resultaat uit die je laat zien welke politieke partij dit jaar het beste bij jou past en waar je jouw stem aan zou kunnen geven.