Een carrièreswitch kan spannend zijn, maar ook een enorme opluchting. Soms voel je gewoon dat het tijd is voor iets nieuws. Maar voordat je die sprong waagt, is het handig om eerst goed na te denken over wat er allemaal bij komt kijken. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij helpen je.
Voordat je alles omgooit, vraag jezelf dit af: wil ik echt een totaal nieuwe richting op, of heb ik gewoon een nieuwe, frisse werkomgeving nodig? Het is normaal dat je niet altijd evenveel voldoening uit je werk haalt.
Carrièrecoach Alice Stapleton deelt haar inzichten met het online magazine Stylist: "We ontgroeien onze baan allemaal op een gegeven moment. Normaliter na ongeveer 2 of 3 jaar wanneer we onze taak volledig onder de knie hebben en we niks nieuws meer leren", zegt ze. "Dit betekent niet altijd dat een volledig nieuwe carrière nodig is, wellicht alleen een nieuwe baan."
Sta stil bij de oorzaak van je ontevredenheid: ligt het aan je baan, je werkgever of de hele sector? Kan een promotie of een zijwaartse stap binnen je huidige positie de nieuwe start zijn die je nodig hebt?
Een carrièreswitch kan impact hebben op je inkomen, vooral als je een nieuwe opleiding nodig hebt en weer onderaan de ladder begint. Daarom is het belangrijk om jezelf af te vragen of je dit financieel kan dragen?
Er zijn een aantal stappen die ervoor zorgen dat het financieel makkelijker lukt. Zo is het aan te raden een buffer op te bouwen van zes maanden. Daarnaast is het goed om je uitgaven alvast aan te passen (bijvoorbeeld minder impulsaankopen of minder Thuisbezorgd). Denk ook aan de lange termijn: kan een minder betalende baan je financiële doelen alsnog ondersteunen?
Waar de ene nieuwe baan om een flinke set nieuwe skills vraagt, gaat het bij de andere meer om een mentaliteitsverandering. Kijk naar parttime studie mogelijkheden, online cursussen of avondopleidingen zodat je nog niet meteen je oude baan hoeft op te zeggen. Zo heb je een stabiel inkomen en kan je tegelijkertijd je kennis bijspijkeren voor die ene nieuwe uitdaging. Er zijn bedrijven die zelf traineeships of cursussen aanbieden die je kunnen helpen met je overstap. Onderzoek dus goed de mogelijkheden en wat er van je verwacht kan gaan worden in de nieuwe sector!
"Bedenk hoe je je ideeën over je mogelijk nieuwe baan in het echte leven kunt ‘testen’ om te zien of ze overeenkomen met je verwachtingen en wat je wilt en nodig hebt in je carrière", adviseert Stapleton. Voordat je alles opgeeft, is het dus slim om je nieuwe werkveld te verkennen. De realiteit is vaak anders dan je verwachtingen. Denk bijvoorbeeld aan:
Nieuw zijn binnen een organisatie is spannend, dat begrijpen we maar al te goed. Maak een lijst van angsten en bedenk wat je zou doen als ze werkelijkheid worden. Laat de angst om te falen je niet tegenhouden. Als het niet lukt, probeer je het gewoon opnieuw. En onthoud: wie niet waagt, die niet wint.
Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt, moet je ook echt voor durven gaan. Ook al lijkt dit soms erg veel moeite. "Onderschat dit niet", zegt Stapleton.
Een carrièreswitch kost tijd, doorzettingsvermogen en hard werken. "Het is niet voor angsthazen", zegt Stapleton. "Je moet bereid zijn uit je comfortzone te stappen en de moeite nemen om van denken naar doen te gaan. De kortetermijnstruggles wegen op tegen de langetermijnwinst." Vraag jezelf dus af of je hier helemaal ready voor bent.
Als je twijfelt over wat je nu echt wil, stel jezelf dan de volgende vraag: stel dat je met pensioen gaat en terugkijkt op je carrière, ben je dan trots? Was het de moeite waard? Als je antwoord steeds 'nee' is, dan is het misschien tijd om echt een verandering te maken. Want iedereen verdient een carrière waar voldoening en plezier voorop staan!