f1

Tijd voor verandering: Bianca Bustamante maakt weg vrij voor vrouwelijke F1 coureurs

Career28 jun , 18:00 doorRedactie
Terwijl de hoeveelheid vrouwelijke F1-kijkers bijna zes keer zo groot is geworden sinds 2017, zijn de hoeveelheid vrouwelijke F1-coureurs précies hetzelfde gebleven: twee. De laatste keer dat er een vrouw meedeed aan een Formule 1 wedstrijd, was in de jaren 70. En nu is er iemand die hier verandering in gaat brengen. Bianca Bustamente, een 19-jarige Filipijnse coureur. Ze mag dan wel jong zijn, maar ze is gedreven om het speelveld te veranderen en de gender barrières in de Formule 1 te doorbreken. En met de toewijding en de prestaties die ze de afgelopen tijd geleverd heeft, lijkt het haar te lukken.

Historische ondervertegenwoordiging van vrouwen in de F1

Maria Teresa de Filippis en Lella Lombardi: twee namen die voor alle vrouwelijke F1-fans een belletje doet rinkelen. Deze twee indrukwekkende vrouwen hebben namelijk beiden hun stempel gedrukt op de Formule 1 wereld door hun deelname aan deze prestigieuze autosport. Formule 1 is een sport die van oudsher gedomineerd wordt door mannen, en tot op de dag van vandaag is het hierdoor lastig om succesvolle vrouwelijke coureurs te vinden op het speelveld. Maar, het is inmiddels 2024 en dus vragen wij ons af: is het niet tijd voor verandering?
Met de opkomst van jonge talenten, zoals onder andere Bustamante, lijkt het tij eindelijk te keren – of in ieder geval, het begint te keren. Voorheen speelden stereotypen en culturele normen een grote rol in de ondervertegenwoordiging van vrouwen. F1 is toch een 'mannelijke' sport? Dat stempel lijkt net iets té hard doorgedrukt. Door een gebrek aan zichtbaarheid in de media is er tot op de dag van vandaag niks te zien van de vrouwelijke coureurs. En zo houden we het in stand.

Tijd voor verandering

Gelukkig zorgt de opkomst van jonge, vrouwelijke talenten voor verandering, al is het stapje voor stapje. Dit komt deels ook door de inzet van organisaties en initiatieven die erkennen dat deze genderkloof moet verdwijnen. Initiatieven zoals de W Series en de Formule 1 Academy bieden deze vrouwelijke coureurs nieuwe kansen om zichzelf te tonen en meer mediacoverage te verkrijgen. Kijk, daar worden we blij van.
De W Series is een racekampioenschap exclusief voor vrouwen, waardoor de focus – en de berichtgeving in de media – dus ook écht ligt op alleen vrouwelijke coureurs. De Formule 1 Academy richt zich voornamelijk op de talentontwikkeling van vrouwen in deze sport. Ook grotere organisaties zoals McLaren laten zien dat er een toenemende bereidheid is om vrouwelijke talenten te ondersteunen: McLaren in het specifiek heeft zich namelijk erg ingezet voor Bustamante, en daar zijn we maar wat blij mee.

Bianca Bustamante

Bustamante is al vanaf klein af aan al helemaal gek op deze autosport – op eenjarige leeftijd kreeg ze al haar eerste racesuit! Cute. Dit kwam voornamelijk door haar eigen vader, die zelf actief was als karter. Hierdoor heeft Bustamante ondanks alle financiële en sociale uitdagingen altijd haar passie voor de sport weten te behouden. Gelukkig maar.
Toen ze in 2023 actief werd bij de F1 Academy leek het voor haar écht allemaal te beginnen. Vooral nadat McLaren haar accepteerde voor hun Driver Development Programme - en zij daarmee de eerste vrouw ooit werd die hieraan mee mocht doen - werd Bustamante meer dan alleen een vrouwelijke coureur. Bustamante is nu één van de grootste pioniers voor vrouwen in de F1. Wij vinden het knap.
Door haar succes is Bustamante een échte inspiratie geworden voor andere jonge meiden, en dat neemt ze erg serieus. Ze wil haar overwinningen gebruiken om andere jonge vrouwelijke talenten te inspireren, vooral diegenen uit minder bevoorrechte omgevingen. Haar deelname aan het McLaren team is hét bewijs dat het mogelijk is meer inclusiviteit in de F1 gemeenschap te krijgen.
Hoewel de weg naar gelijkheid in de F1 nog lang zal zijn, is het duidelijk dat er al genoeg tekenen zijn van verandering. Vooral de toegenomen zichtbaarheid in de media en de opkomst van steunende organisaties helpen om deze veranderingen in te roepen. En al zijn er momenteel slechts 20 beschikbare stoelen, blijft Bustamante vastberaden om één van die stoelen te bemachtigen – het liefst met andere vrouwen naast haar. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar supporten.