vakantiedagen opnemen 2024

44 dagen vrij in ruil voor 22 vakantiedagen: zo regel je dat in 2024

Career01 mei , 13:49 doorAurora Ferrari
Wil jij graag meer vrije dagen, maar heb je het idee dat je er simpelweg niet genoeg hebt? Dan hebben wij goed nieuws! Met dit trucje kun je maar liefst 44 dagen vrij nemen, terwijl je slechts 22 vakantiedagen opneemt. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is mogelijk!

Hoe werkt het?

Om langer van je vakantiedagen te kunnen genieten, kun je slim gebruik maken van feestdagen en weekenden. Een handige truc is om vrij te nemen op de dag na een feestdag. Hierdoor creëer je een langere periode van vrije dagen. Laten we dit even illustreren met een voorbeeld: stel dat er een feestdag op donderdag valt, neem dan de vrijdag als vakantiedag op. Op deze manier heb je vier opeenvolgende vrije dagen (donderdag tot en met zondag).
Je kunt dit principe toepassen bij meerdere feestdagen gedurende het jaar. Door strategisch je vakantiedagen rondom deze feestdagen te plannen, kun je genieten van langere periodes van rust en ontspanning zonder al je vakantiedagen op te maken.

Tips voor het plannen van je vrije dagen

Hier zijn enkele handige tips om optimaal gebruik te maken van deze truc:
  • Voordat het nieuwe jaar begint, is het verstandig om de feestdagen te controleren en ze op te schrijven in je agenda.
  • Het is verstandig om vroegtijdig je vakantiedagen te plannen rondom deze feestdagen. Hoe eerder je dit doet, hoe meer kans je hebt om de dagen te kunnen opnemen die je wilt.
  • Pas je vakantieplanning aan om meer flexibiliteit te hebben bij het plannen van je vakantiedagen en om langer van je vrije tijd te kunnen genieten.
  • Stel een lijst samen van activiteiten die je graag wilt ondernemen tijdens je vrije dagen, zodat je volop kunt genieten van je extra vrije tijd.
  • Het is belangrijk om af en toe een dag vrij te nemen zonder concrete plannen. Het kan superfijn zijn om simpelweg even niets te doen en tot rust te komen .
Ga aan de slag met het plannen van je vakanties en maak slim gebruik van feestdagen. Door deze strategieën toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je langer kunt genieten van je vakanties zonder al je vakantiedagen op te gebruiken. Dus waar wacht je nog op? Begin met plannen!

Welke dagen kun je slim gebruiken?

April 2024

Als je na tweede paasdag (maandag 1 april) een aanvraag doet voor vier vrije dagen (2 t/m 5 april), dan kun je in totaal negen opeenvolgende werkdagen vrij nemen.

Mei 2024

Het is verstandig om vier vrije dagen op te nemen voor Bevrijdingsdag (zondag 5 mei), Hemelvaart (donderdag 9 mei) en de dag na Hemelvaart (10 mei). Als je een volle week aan vakantiedagen wilt hebben, kun je ook de week erna vrij nemen (13 t/m 17 mei). Als je nog een extra week vrij wilt hebben, kun je die aan het einde van die week plakken en dankzij tweede pinksterdag (maandag 20 mei) hoef je dan maar vier extra vrije dagen aan te vragen (21 t/m 24 mei). Zo heb je 23 vakantiedagen en lever je er maar dertien in! Hoe lekker en stressvrij is dat?

December 2024

De kerstdagen van 2024 zijn gunstig omdat zowel eerste als tweede kerstdag en Nieuwjaar op een doordeweekse dag vallen. Als je vijf vakantiedagen opneemt (23, 24, 27, 30 en 31 december), kun je anderhalve week vrij nemen om lekker te doen wat je wilt!
Het is belangrijk om de regels en voorschriften van je organisatie te respecteren bij het opnemen van vakantiedagen, ook al kan deze truc erg handig en succesvol zijn. Verzeker jezelf ervan dat je toestemming hebt gekregen voordat je jouw vakantieplanning maakt. En dan, genieten! Misschien wel op één van deze leuke en budgetproof vakantiebestemmingen ?