Als je net werkende bent en aan de start van je carrière staat ligt de wereld voor je open. Je duikt volledig in je werk en pakt alles aan wat er te pakken valt. We vergeten dan vaak bepaalde dingen zijn naast de werkzaamheden die we doen, die ook heel belangrijk zijn. Het gevolg hiervan is dat we er vaak pas te laat achter komen welke dingen we beter anders hadden kunnen doen. Om jou voor deze fouten te behoeden, zetten we een aantal carrière lessen voor je op een rijtje.

1. Blijf dicht bij jezelf

Er zijn veel mensen die zich in het begin van hun carrière anders voor doen dan wie ze zijn. Dit om zo leuk mogelijk gevonden te worden. Dit is een verschijnsel dat je vaak terug ziet op netwerk events: de een is nog meer bezig met ‘zo leuk mogelijk zijn’ dan de ander. Toch is het belangrijk, en daarmee een van de beste carrière lessen, om juist op deze momenten zoveel mogelijk jezelf te blijven.  Na een tijdje gaan mensen namelijk door hebben hoe je in elkaar zit. Het is dan ook niet fijn dat deze versie dan veel verschilt van de versie die je in het begin was. Eerlijkheid duurt het langst en dat geldt hierbij zeker.

 2. Geld is niet het belangrijkste

Natuurlijk is geld in het de wereld van nu belangrijk: je hebt je huur of hypotheek om te betalen, verzekeringen, belastingen, telefoonrekeningen en andere bijkomende vaste lasten. Deze moet je dan ook kunnen betalen en daarvoor heb je simpelweg een basis salaris nodig. Toch is het belangrijk om je daarnaast niet te veel te richten op het geld dat je verdient: good things take time. Doe vooral waar je goed in bent en wat je ook leuk vindt en probeer daarin dan ook de beste te zijn. Dan komt dat geld uiteindelijk vanzelf wel naar je toe.

carriere-lessen-femfem

3. Leer van je fouten

Fouten maken is niet erg: het is de beste manier om te leren. Natuurlijk voelt het op het moment dat je een fout maakt absoluut niet zo en kun je daar dan ontzettend van balen. Toch moet iedereen ergens beginnen en daarbij hoort ook het maken van fouten. Wanneer je een fout maakt zorgt dat ervoor dat je de volgende keer extra oplet en daardoor zul je deze niet meer maken. Ook hierbij geldt: men vindt het vaak veel fijner wanneer je eerlijk bent over de fouten die je maakt, dan wanneer je deze wil verbloemen en je erover liegt. Wanneer je ook je fouten durft toe te geven zal men je sneller vertrouwen en je daarvoor belonen.

4. Durf nee te zeggen

We hebben allemaal onze grenzen: er zitten maar 24 uur in een dag en meer dan maximaal 10 uur werken is absoluut niet goed voor je gezondheid. Neem dus ook niet elke klus aan om op die manier zoveel mogelijk geld te verdienen en ervaring op te doen. Dit hou je absoluut niet lang vol en de kans dat je fouten gaat maken wordt op die manier alleen maar groter. Durf dus nee te zeggen wanneer men weer met een nieuwe klus bij je aankomt terwijl je weet dat je hier eigenlijk niet genoeg tijd en energie in kan gaan steken. Zo zorg je ervoor dat het werk dat je aflevert ten alle tijden goed is en zullen ze je de volgende keer weer opnieuw vragen. Blijf je nee zeggen toch eng vinden? Met deze gesprekskills gaat het je makkelijker af.