Velen hebben hun droombaan gevonden en voelen in hun hart dat dit is wat ze de rest van hun leven willen doen. Maar dit is zeker niet bij iedereen het geval. Er zijn namelijk ook een hoop mensen die het gevoel hebben dat ze niet meer op hun plek zetten en een carrière switch willen maken. Dit is natuurlijk een grote stap, die je wellicht wat beangstigt. Daarom hebben wij wat redenen op een rijtje gezet die het nemen van deze stap een stuk makkelijker maken.

1. Meer vaardigheden zijn een pluspunt

Waar je vroeger nog aan een hele waslijst met eisen moest voldoen om een baan te krijgen, is dat nu wel andere koek. Steeds meer bedrijven en banen profiteren van mensen die een breed scala aan vaardigheden en ervaringen bezitten. Dus als je er toch aan denkt om die switch te maken, werkt het alleen maar in je voordeel.

2. Het is makkelijker om jezelf te presenteren

Tegenwoordig is het mogelijk om jezelf te presenteren via een persoonlijke website, een Linkedin profiel en social media. Dat is stukken makkelijker in vergelijking met vroeger, toen je carrière geschiedenis moest worden samengevat op een vel papier. Niet bepaald makkelijk voor mensen die van baan willen wisselen. Gelukkig is dat verleden tijd en kun je nu nóg makkelijker laten zien wat jij in je mars hebt.

carriere-bang-switch-femfem

3. Je voegt weer nieuwe dingen toe

Veel bedrijven zijn toe aan een nieuwe frisse wind en laat jij nou net de de persoon zijn die ze nodig hebben. Als nieuwe werknemer in een bedrijf breng je nieuwe inzichten en ideeën met je mee waar veel waarde aan wordt gehecht. Zeker als je de overstap maakt naar een geheel andere branche. Met je eigen set aan vaardigheden voeg je weer nieuwe dingen toe en lever je een goede bijdrage aan het team.

4. Doen waar je van houdt

Vandaag de dag hebben steeds meer mensen niet één, maar twee of drie baantjes tegelijkertijd. Zo kun je als programmeur werken en daarnaast ook een lifestyle blog runnen. Het is allemaal mogelijk. Natuurlijk is het niet makkelijk om meerdere baantjes tegelijk te hebben. Toch is het voor velen de moeite waard, omdat ze werk doen waar ze van houden. Dus mocht je nog een andere passie hebben, ga er dan voor.

5. Leeftijd speelt geen rol

Je bent nooit te oud om het over een andere boeg te gooien als het aankomt op je carrière. Er zijn momenteel talloze middelen om een nieuw werkveld te leren kennen, waaronder stages voor volwassenen. En wat blijkt? Uiteindelijk bereiken mensen het hoogtepunt van hun carrière pas als ze de 50 jaar hebben aangetikt. Dus geen zorgen, je hebt tijd zat.

6. Bij je passies liggen vaak je talenten

Sommige mensen zijn in staat om hun passie om te zetten in hun carrière. Maar volgens Deloitte Center For The Edge mist maar liefst 88% van de beroepsbevolking passie in het werk wat ze doen, en de productiviteit die daarmee gepaard gaat. Passie stelt medewerkers in staat om meer proactief te reageren op uitdagingen en zich meer tevreden te voelen over het werk dat ze doen. Dus besteed je aandacht vooral aan je interesses, want daar liggen je talenten vaak verborgen.

carriere-switch-femfem

7. Het maakt je gelukkiger

Tevreden zijn over je baan verhoogt niet alleen de kwaliteit van het werk, maar ook de algehele kwaliteit van je leven. Als je een carrière vindt wat echt als je levenswerk aanvoelt, zal het minder gaan voelen als een baan en zul je je uiteindelijk stukken gelukkiger gaan voelen. Als je dus het idee hebt dat je momenteel niet op de juiste plek zit, ga dan gauw iets doen waar je wél gelukkig van wordt.

8. Er is altijd een weg terug

Mocht je er toch achterkomen dat het niet helemaal de juiste keuze is geweest, dan is er altijd nog een weg terug. Niets is namelijk blijvend tegenwoordig. Door een carrière switch te maken, zie je misschien wel in dat je oude baan toch wel jouw ding was. Nee, de wereld vergaat dan echt niet. Zo weet je namelijk zeker dat het geschikt is voor jou en anders was je hier nooit achtergekomen. En wie weet kun je zo weer aan de bak bij je oude bedrijf. Zo niet, dan kom je er ook wel. Zolang je maar in jezelf gelooft.

Je grootste carrière misstap voorkomen? Dat doe je zo.