Anno 2020 zijn er een hoop meer opties dan een ‘traditionele’ relatie. Zo kijken steeds minder mensen raar op als je vertelt dat je polyamoreuze relatie hebt. Het word normaler dat je helemaal geen relatie hoeft te hebben. Ook op het gebied van seksualiteit zijn er tegenwoordig genoeg opties om je te verkennen. Nu heeft casual daten, een fenomeen wat we eigenlijk veel langer kennen, eindelijk een naam en steeds meer mensen zijn deelnemers.

casual daten FEM FEM

Wat is casual daten?

Wanneer twee (of meer) mensen casual daten bedoelen ze dat ze aan het daten zijn zonder verplichtingen of beloftes. Dit is dan ook gelijk het grootste verschil met een open relatie. Heb je een open relatie? Dan zit je nog steeds in een relatie met elkaar maar wijk je voor (bijvoorbeeld) seks uit naar anderen. Als je op deze manier date ben je in principe nog vrij om een toegewijde relatie met iemand anders te starten zonder dat daar (in theorie) veel narigheid van komt.

Je kan ook casual daten als je nog niet klaar bent voor een relatie met de persoon in kwestie. Je beslist dan dat je eerst een paar dates zonder al te veel stress wilt me diegene voordat je kan beslissen of je verder met ze wil gaan. Jullie proberen beide om niet teveel druk op de ander te zetten zodat jullie allebei goed kunnen nadenken over deze relatie.

Zo zijn er nog veel meer definities voor casual daten. Het lijkt alsof iedereen een andere betekenis heeft voor het fenomeen. In dit artikel hebben we het over de eerste beschrijving. Bij deze vorm van daten is er het meeste ruimte voor misverstanden en addertjes onder het gras.

De regels van casual daten

In principe is er niks mis met casual daten, mits jullie allebei achter deze beslissing staan. Denk eerst na over wat je precies wilt en of je het wel kan. Een informele relatie met iemand waarmee je eigenlijk een toegewijde relatie wilt is niet zo handig. Vraag ook of de andere persoon in het spel achter deze benaming van jullie relatie staat. Zo voorkom je het eerste misverstand: andere verwachtingen van de relatie hebben.

Weten jullie allebei zeker dat dit is wat jullie willen? Dan is er op dit moment niks wat het tegen kan houden. Deze vorm van daten duurt misschien wel het langst van allemaal: casual daten kan soms wel jaren aanhouden. Meestal met pauzes. Het is wel belangrijk dat jullie eerlijk blijven, niet alleen tegenover elkaar maar ook tegenover de mensen om jullie heen. Krijgt een van jullie gevoelens voor iemand anders? Dan is het handig om dat tegen elkaar te zeggen, niet omdat jullie elkaar per se een antwoord schuldig zijn. Soms is het al reden genoeg om iets te zeggen omdat je geen asshole wilt zijn. Ook tegenover je familie en vrienden kan je maar beter eerlijk zijn. Het is begrijpelijk dat je moeder minder snel snapt dat die leuke jongen of meisje wel regelmatig langskomt maar niet meegaat naar de bruiloft van je nicht.

Het addertje onder het gras

Maar wat gebeurt er als het uit gaat tussen jullie twee? Well, shit can get ugly. Ja, casual daten is een ding maar het ‘casual uitmaken’ helaas niet. Omdat alles zonder verplichtingen was verwachten we van onszelf dat we snel weer over dit ‘avontuur’ heen zijn. Maar waarom zou het uit moeten gaan? Daar zijn helaas meer dan genoeg redenen voor. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jullie niet meer op dezelfde pagina zitten. Hij of zij heeft iemand ontmoet en wilt daar graag mee verder. Overkomt jou dit? Dan gaat dit je niet in de koude kleren zitten. Je word in een keer met beide benen op de grond gezet.

Anders dan een break-up van een toegewijde relatie hoeft er niet per se een reden te zijn dat het uit gaat tussen jullie, en dat kan aardig pijn doen. Ook het feit dat iedereen om je heen waarschijnlijk vindt dat je er snel overheen moet zijn omdat het ‘toch niks serieus was’ is niet voor iedereen even makkelijk te accepteren. Behandel dit verlies dan ook zoals je elk ander relatieverlies zou behandelen. Huil goed, zoek afleiding en wees lief voor jezelf.

Aan de andere kant van het spectrum: weet jij het geheim van oud worden met elkaar? Je leest het hier.