Instagram, TikTok, WhatsApp, Snapchat: het zijn apps die we eigenlijk iedere dag checken. Betrap jij jezelf erop dat je continu aan het scrollen bent? You’re not alone. Het nemen van een social media break is bij celebs de laatste tijd enorm populair – en wij vertellen je waarom je dit ook eens moet proberen.

social media break
Bron: Pinterest

Social media break

Onlangs liet Spiderman-acteur Tom Holland weten dat hij een break neemt van social media. Hij wilde op zijn mentale gezondheid letten en ontdekte dat hij social media te overprikkelend en overweldigend vindt. Ook Yolanda Hadid, de moeder van Bella en Gigi Hadid, ging destijds negen maanden offline van social media vanwege haar mentale gezondheid.

Nu is het Carice van Houten die een social media break neemt. “Not on social media as much anymore lately and it’s f*cking great out there in the real world. Just sayin“, deelde zij via Instagram.

Duidelijke reden

De reden waarom celebs een pauze van social media nemen is dus wel duidelijk: het doet wonderen voor je mentale gezondheid. RTL Nieuws vroeg aan neuroloog Frank Visscher van Adrz ziekenhuis in Zeeland hoe dit precies werkt. “Je brein kan over het algemeen heel veel hebben. Maar soms is er sprake van overlading”, stelt hij over het krijgen van visuele prikkels door social media.

Volgens de neuroloog kan je brein zelfs verslaafd raken aan social media, waardoor het in de eerste week behoorlijk lastig kan zijn om te ‘stoppen’ met het scrollen. “Vooral in de eerste week zal je zogeheten cravings krijgen, momenten waarin je smacht naar social media.” Behoorlijk shocking, toch?

Gevoel van vrijheid

Het nemen van een social media break is niet zomaar een hype, het doet echt veel goeds voor je lichaam. Zodra je stopt met het gebruiken, pluk je er de vruchten van. Zo wordt het gevoel dat je ervaart tijdens een social media break omschreven als ‘een nieuwe vrijheid’ die je vindt. “Je interne activiteit zal minder worden en de storm in je hoofd, van overprikkeling, zal gaan liggen. Dat hebben de hersenen zo nu en dan ook echt nodig.”

“Je zult merken dat je meer tijd en ruimte hebt voor andere gedachtes of om bijvoorbeeld een keer rustig een boek te lezen. Social media is uiteindelijk allemaal vluchtig, snel en gehaast.”