Alleen over de wereld reizen is iets moois en ook tastbaars. Toch laten veel vrouwen zich tegenhouden. Deze vrouwen maakten het waar en vertellen hun inspirerende verhaal over de solo reis die zij maakten.

chantal-alleen-de-wereld-over-femfem

Chantal (35) gaat sinds 2010 regelmatig alleen op reis. Intussen kan ze al heel veel landen afstrepen en met haar blog ‘alleen op reis‘ deelt ze al haar bijzondere ervaringen.

Vertel eens in het kort over de diverse reizen en ervaringen die je hebt meegemaakt. Welke van die reizen of ervaringen was het meest bijzonder?

Sinds 2010 ga ik regelmatig alleen op reis. Mijn eerste verre reis alleen was naar Thailand. De weken voor vertrek was ik hartstikke zenuwachtig; was het wel een goed idee om als vrouw alleen naar Thailand te gaan, zou ik wel genoeg andere mensen tegenkomen? Maar Thailand bleek dé ideale bestemming voor beginnende soloreizigers en ik had de tijd van m’n leven! Een jaar later ging ik backpacken in Argentinië, weer een jaar later naar Costa Rica. In Costa Rica kwam ik veel mensen tegen die voor langere tijd op reis waren en eenmaal terug in Nederland liet dat idee me niet meer los. Ik besloot ontslag te nemen en vertrok enkele weken later voor vier maanden op reis naar Azië. Na vier fantastische maanden in Azië was ik er nog lang niet klaar voor om mijn oude leventje in Nederland weer op te pakken en besloot ik er nog wat maanden aan vast te plakken. Ik heb acht weken door Oost-Europa gereisd, volgde een talencursus in Madrid en vertrok uiteindelijk naar Nicaragua om via Costa Rica en Panama in Colombia te eindigen. Na die reis vond ik weer een vaste baan in Nederland, maar vorig jaar besloot ik ook die baan op te zeggen om drie maanden door Maleisië, de Filipijnen en Japan te reizen en vervolgens voor mezelf te gaan beginnen. Ik ben nu parttime werkzaam als freelance User Experience Researcher en de rest van de tijd werk ik aan mijn reisblog. Als freelancer heb ik meer vrijheid, dat past veel beter bij me.”

Dit klinkt inderdaad als een heerlijke mentaliteit! Hoe vaak heb je intussen een solo reis gemaakt?

“Ik heb inmiddels zó vaak solo gereisd dat ik de tel kwijt ben geraakt. Ik heb heel veel korte stedentrips alleen gemaakt, zoals naar Barcelona, Porto, Krakau, Venetië, Berlijn en Wenen maar ook lange reizen door Europa, Azië en Latijns-Amerika. En ik ga ook wel eens last-minute een weekje alleen op vakantie naar de zon als ik daar zin in heb. Heerlijk!”

Thailand-alleen-de-wereld-over-femfem

Wat was voor jou de motivatie om alleen de wereld rond te reizen?

“Het idee om alleen te reizen ontstond eigenlijk toen mijn vriendinnen niet genoeg geld of vakantiedagen hadden om mee naar Thailand te gaan. Ik wilde niet thuis blijven wachten tot iemand eindelijk een keer mee zou gaan. Toen ik een beetje begon te wennen aan het idee om alleen te gaan, leek het me eigenlijk wel een mooie uitdaging. Ik was benieuwd of ik het zou kunnen, zo op eigen houtje aan de andere kant van de wereld alles zelf regelen. Toen dat inderdaad lukte, gaf dat een enorme boost zelfvertrouwen. In Thailand merkte ik dat ik heel makkelijk andere mensen ontmoette omdat ik alleen reisde, bovendien had ik de vrijheid om te gaan en staan waar ik wilde. Geen plannen, geen compromissen, lekker doen waar je zelf zin in hebt. Dat beviel hartstikke goed.”

“Het was spannend om alle zekerheid op te geven, maar ik voelde dat dit het goede moment was”

Dat geloof ik graag! Hoe lang van te voren besloot jij dat je alleen op reis wilde gaan?

Ik ben geen planner, ik regel altijd redelijk kort van te voren wat ik precies ga doen. Toen ik besloot mijn baan op te zeggen, kwam ik net terug van vakantie uit Costa Rica. Ik had daar veel mensen ontmoet die voor langere tijd op reis waren en het idee van reizen zonder strakke planning sprak me enorm aan. Toen ik weer thuis was in Nederland hakte ik binnen een maand de knoop door om op reis te gaan en mijn baan op te zeggen, geen moeilijke beslissing want mijn relatie was net over en het werk dat ik deed was niet mijn droombaan. Toch was het erg spannend om alle zekerheid op te geven, maar ik voelde dat dit het goede moment was. Twee maanden later vertrok ik naar Azië.”

Heel tof dat je het gewoon hebt gedaan. Welke route heb je vervolgens afgelegd?

“Ik vloog vanuit Nederland naar Bangkok. Na een paar dagen bijkomen in Bangkok vloog ik verder naar Mandalay in het noorden van Myanmar. Van Myanmar terug naar Bangkok, vervolgens naar Cambodja waar ik als vrijwilliger Engelse les heb gegeven op een schooltje op het platteland van Cambodja. Daarna heb ik door Cambodja gereisd en ben ik de grens naar Vietnam over gestoken. Van Vietnam vloog ik naar Bali en heb ik door Indonesië gereisd. Vier maanden reizen leek van te voren enorm lang en ik was zelf een beetje bang dat het misschien te lang zou zijn om alleen te reizen, maar de tijd vloog om en ik was eigenlijk zelden alleen. Ik was nog helemaal niet klaar om weer terug te keren naar mijn gewone leventje in Nederland en weer aan het werk te gaan. Ik besloot acht weken door Oost-Europa te gaan reizen; vanuit het noorden van Griekenland door Macedonië, Albanië, Montenegro, Bosnië Herzegovina, Servië, Hongarije en van Praag met het vliegtuig terug naar Nederland. Daarna ging ik drie weken naar Madrid om mijn Spaans te verbeteren en uiteindelijk vloog ik naar Nicaragua om vanaf daar in vier maanden naar Colombia te reizen.”

Myanmar-alleen-de-wereld-over-femfem

Dat is een hele wereldreis! Hoe lang ben je in totaal weggeweest?

“Vier maanden Azië, acht weken Oost-Europa, drie weken Madrid en vier maanden Latijns-Amerika.  Mijn sabbatical duurde in totaal 1,5 jaar.”

En hoe bereidde jij je voor op deze soloreis?

Ik ging op zoek naar iemand om mijn huis aan te verhuren, dat scheelde enorm in de kosten.”

Kun je ons iets vertellen over het moment tijdens je reis dat je nooit meer zult vergeten?

Toen ik door Azië reisde, heb ik een tijdje als vrijwilliger Engelse les gegeven op een schooltje op het platteland van Cambodja. Dit was echt één van de hoogtepunten van mijn reis. De school lag enorm afgelegen, ik had geen idee waar ik naar toe werd gebracht. Best spannend allemaal, ook omdat ik wist dat de omstandigheden heel basic zouden zijn. Maar toen ik aankwam, werd ik met open armen ontvangen. Het voelde direct goed. Het klinkt misschien cliché, maar het was heel bijzonder om mee te maken hoe de mensen hier leven. Ze hebben weinig, maar zijn zo vriendelijk en gastvrij. Alles wordt gedeeld. Er waren niet eens boeken of schriften op school, maar sommige van de kinderen waren zo gemotiveerd om Engels te leren. Hoe jong ze ook zijn, ze weten dat het de kans geeft op een betere toekomst.”

Heel bijzonder inderdaad.. En van de andere kant, heb je ook iets negatiefs ervaren tijdens je reis?

“Ik heb gelukkig nooit hele nare dingen meegemaakt tijdens het reizen. Natuurlijk ben ik wel eens in rare of vervelende situaties beland, maar dat ben ik eigenlijk altijd weer gauw vergeten. Het hoort ook wel een beetje bij het reizen. Zo ging ik in Bosnië een keer wat drinken in een bar met mensen die ik net had leren kennen. Het werd later en later, er waren al een paar mensen naar huis gegaan maar ik vond het gezellig dus ik bleef nog even hangen. Uiteindelijk wilde ik ook opstappen en kwam er een grote portier heel dreigend op me af. Een paar mensen waren blijkbaar zo dronken naar huis gegaan dat ze niet betaald hadden, of ik even wilde afrekenen.. Ook ben ik in Nicaragua wel eens op een speedboat op open zee in een storm terecht gekomen waarbij ik me serieus afvroeg of we het zouden overleven. Dat was echt heel eng.”

Dat begrijp ik! Maar gelukkig is uiteindelijk alles goed gekomen. Hoe(lang) heb je gespaard voor je reis?

“Toen ik besloot mijn baan op te zeggen, had ik al zes jaar fulltime gewerkt in digital marketing. Gelukkig heb ik altijd goed verdiend en kunnen sparen. Toen ik terug kwam van het reizen vond ik gelukkig vrij snel een nieuwe baan.”

Waar verbleef je tijdens je reizen?

“Ik overnacht tijdens lange reizen meestal in dorms in hostels. Hostels zijn goedkoop en ideaal om andere mensen te ontmoeten, het is er gezellig en je raakt er makkelijk aan de praat met anderen. Vooral in hostels die leuke activiteiten organiseren zoals boottochtjes, barbecues of stadswandelingen. Sommige mensen denken dat hostels vies zijn, maar er zijn echt genoeg hostels die hartstikke netjes zijn. Wel moet je van te voren even goed de reviews doorlezen, maar dat heb je ook met hotels. Als ik behoefte heb aan wat meer luxe of ruimte voor mezelf dan boek ik een hotel of Airbnb voor een paar nachten.”

“Ik heb meiden uit Oostenrijk leren kennen die gek zijn op de FEBO, dus dat is verplichte kost tijdens elk bezoek”

Welke plekken en activiteiten die je hebt gedaan tijdens je reis zijn zeker aan te raden?

“Mijn favoriete landen om alleen te reizen zijn Indonesië, Cambodja, Colombia en Costa Rica. Toen ik vrienden en familie vertelde over mijn plan om naar Colombia te gaan, kreeg ik veel verbaasde reacties. Vier jaar geleden was dit nog een redelijk onbekende bestemming en dacht iedereen vooral als eerste aan de FARC en Tanja Nijmeijer. Ik vond het zelf ook best spannend, want ondanks alle goede verhalen die ik had gehoord van andere reizigers blijft het natuurlijk een land met relatief veel criminaliteit. Ondanks dat Rotterdam, de stad waar ik woon, ook een paar buurten heeft waar ik ’s avonds liever niet kom is het natuurlijk niet te vergelijken met ghetto’s in een stad als Medellin of Bogota. Maar als toerist krijg je daar niet zo veel van mee. Ik reisde vijf weken door Colombia en had een fantastische tijd. Ik heb niets vervelend meegemaakt en alleen maar genoten van dit prachtige land en haar onwijs gastvrije en vriendelijke inwoners. Ik kan Colombia echt aan iedereen aanraden, misschien niet voor je eerste reis alleen maar wel voor iedereen met een beetje reiservaring. Het land is enorm divers, er zijn goede hostels waar je veel andere reizigers ontmoet en je kunt er makkelijk reizen met de bus of het vliegtuig. Nieuwsgierig naar Colombia? In mijn blog Backpacken in Colombia lees je alles over mijn reis door dit land.”

alleen-de-wereld-over-indonesie-femfem

Heb je hechte vriendschappen overgehouden aan je reizen?

“In Nicaragua heb ik twee meiden uit Oostenrijk leren kennen met wie ik nog steeds regelmatig contact heb. Ze waren samen op vakantie in Nicaragua, maar vonden het leuk om een stuk met z’n drieën te reizen. We hebben een superleuke tijd gehad. Ik heb ze daarna nog een keer opgezocht in Wenen en ze zijn ook al een paar keer in Nederland geweest. Vorig jaar zijn we zelfs een weekend naar Groningen geweest omdat zij graag naar de David Bowie expositie in het Groninger Museum wilden. Ze zijn allebei gek op de FEBO, dus dat is verplichte kost tijdens elk bezoek.

Heb je nog tips voor vrouwen die alleen op reis willen gaan?

Als je als vrouw zegt dat je alleen op reis wil, dan zijn de reacties helaas niet altijd positief. Veel mensen vragen zich af of het wel veilig is en anderen zijn er zelfs van overtuigd dat het niet veilig is. Vaak zijn dat mensen die zelf niet zo veel gereisd hebben of nooit alleen hebben gereisd. Laat je daar niet door tegen houden, maar ga liever op zoek naar vrouwen die daadwerkelijk alleen gereisd hebben in het land waar jij naar toe wilt. Hun ervaringen zijn meestal veel waardevoller. Natuurlijk is het belangrijk dat je altijd je gezond verstand gebruikt en zijn er bestemmingen die misschien minder geschikt zijn voor vrouwen alleen, maar op veel plekken kun je wel prima alleen reizen als vrouw. Begin gewoon eens met een korte stedentrip in Europa om te zien hoe je het vindt om alleen op pad te zijn. Op zoek naar meer tips over solo reizen? Lees ook 6 handige tips voor alleen reizen.”

De vorige Girls over the world gemist? Lees hier het verhaal van Nikki alleen de wereld over.