Plekken opzoeken die niet op Google als grootste bezienswaardigheden van een stad worden aangegeven. De plekken waar jij locals leert kennen, lokale gerecht proeft en de echte sfeer van de stad meekrijgt. Dat was mijn doel tijdens mijn citytrip naar Warschau, want deze ‘secret spots’ voegen een beleving toe aan je citytrip.

Drinken en genieten aan de boulevard met je voeten in het zand

“Let’s go to have a pink ride”. De chauffeur verwelkomde ons enthousiast en wees naar zijn knalroze busje achter hem, waarmee we door de stad werden vervoert die dag. Na deze ‘wilde’ rit, aangezien de chauffeur nogal hard reed, gingen we lopend verder langs de rivier aan de boulevard. Aan de waterkant en zelfs op het water waren verschillende tentjes te vinden, ieder met een totaal ander thema. Van een hippe tent waar je met je voeten in het zand kunt genieten van een heerlijk drankje, tot een soort gekleurde jungle onder de bomen. In de avond wordt deze plek getransformeerd naar een plek waar vrienden elkaar ontmoeten en tot in de vroege uurtjes dansen op de muziek.

Warschau Polen Stedentrip FEM FEM_-6

De Poolse wafel: hemel in een puntzak

Eten, daar houden ze in Polen wel van. En dat komt goed uit, want ik ook! De eerste avond gingen we een kijkje nemen bij de Night Market. De geuren van vers gebakken pizza, wafels en taco’s kwamen me tegemoet. Alhoewel we net gegeten hadden, kreeg ik spontaan weer trek. Op aanraden van onze gids, probeerden we de typische Poolse wafel. Deze wafel is dubbelgevouwen en gevuld met ijs, chocola en fruit: de hemel in een puntzak! De volgende ochtend stond er weer ‘eten’ op de planning (heel vervelend..), we gingen namelijk naar de Breakfast Market. Een gezellig familiesfeer en de heerlijke geur van vers eten kwamen mijn kant op. Er was een ruime keuze met gerechten die ik nog nooit had geproefd. En het grootste voordeel: eten en drinken is in Polen heel goedkoop, waardoor je lekker veel kunt uitproberen.

Warschau Polen Stedentrip FEM FEM_-13 Warschau Polen Stedentrip FEM FEM_-11 (1)

Op het dak van de Warshaw University Library

Een gebouw bedekt met planten en een paarse stellage bij de ingang. Toen ik dit gebouw van de buitenkant zag, was ik niet gelijk onder de indruk. Ik vond het eerder apart, dan mooi. Maar toen we naar binnen gingen, veranderde dit. De enorme hoogte van het gebouw, de grote bibliotheek en de tuin bovenop het gebouw, maken het wel degelijk mooi en uniek. Via een grote trap ga je naar het ‘dak’ van de University Library, waar je door de grote ramen de enorme bibliotheek in kunt kijken. Via een bruggetje, wat net uit een Amerikaanse film lijkt te komen, kom je bij een uitkijkpunt over de stad, waar ook regelmatig trouwerijen plaatsvinden. Vanaf de straat verwacht je niet dat je deze plek zult aantreffen en daarom behoort dit zeker tot de secret spots van Warschau.

Warschau Polen Stedentrip FEM FEM_-7

Schatten ontdekken in de straatjes van Warschau

Voor de echte ‘secret spots’ moet je bij de vintage winkeltjes zijn. “Die hebben we niet in Warschau”, maar niets bleek minder waar. Na wat rondgevraagd te hebben, kwamen we achter deze adressen. ‘Bazar Miejski‘ was een van deze leuke vintage shops. Deze winkel was gericht op kleding, tassen en schoenen. De vintage shop ‘Look Inside‘ is een winkel waar ze allerhande hebbedingetjes hebben. Soms moet je goed zoeken, maar dat is nu juist wat vintage shoppen zo leuk maakt. Elk item is uniek en heeft een eigen verhaal.

Warschau Polen Stedentrip FEM FEM_-19

Lichtgeven in het Neon museum

Het Neonmuseum in Warschau is niet heel groot, maar wanneer je rondloopt en goed kijkt, zie je bij elk neonbord een uitgebreide beschrijving over de geschiedenis. Warschau is in de tweede wereldoorlog bijna compleet verwoest en zo dus ook de gebouwen waar deze neonborden hingen. Het verhaal achter zo’n bord is heel indrukwekkend en geeft je een kijkje in het levendige Warschau van voor de oorlog. Sinds 2005 vervult het Neonmuseum de taak om de verhalen te vertellen van deze overgebleven neonborden uit de ‘great neonisation’.

Warschau Polen Stedentrip FEM FEM_-25 Warschau Polen Stedentrip FEM FEM_-26

Een ochtend verwend worden bij Charlotte

Wanneer je je dag goed wilt beginnen, moet je naar Charlotte. Dit French style café geeft je de hele dag de mogelijkheid om te genieten van de lekkerste broodjes, croissants, verse jus, soep van de dag en huisgemaakte jam en chocolade pasta. Ken je dat gevoel wanneer je in een hotel slaapt en je hebt zoveel lekkers te kiezen dat je het liefst alles wilt proberen? Precies dat gevoel heb je bij Charlotte ook.

Warschau Polen Stedentrip FEM FEM_-30 (1)

Na gegeten te hebben bij Charlotte, stond onze laatste activiteit gepland in het park, waar iedere zondag live een concert wordt gegeven met de muziek van Chopin. Volledig ontspannen, tussen honderden mensen, lagen we op het gras te luisteren naar de klassieke klanken, waardoor we bijna vergaten dat het tijd was om met onze koffers weer richting het vliegveld te gaan. Een ding kan ik zeker zeggen, Warschau heeft me verrast.

Wil je meer over deze verrassende stad te weten komen? Bekijk dan zeker even de websites over Polen in het algemeen en over Warschau.