Een van de leukste kanten aan op een kantoor werken is het contact met collega’s. Dit is dan ook gelijk het gevaar: soms zit je net in je work-flow en dan komt je kantoorvriendin weer aan met een verhaal van haar date van gisteravond. Of degene tegenover je stelt haar 22e vraag van die dag. Natuurlijk is dit af en toe geen probleem maar soms kan het ook storend zijn. Heb jij een deadline of wil je gewoon even niet gestoord worden? Wij vertellen je hoe het kan komen dat ze vaak bij jou komen voor een vraag of een praatje en hoe je ervoor kan zorgen dat ze je even niet storen.

1. Ze hebben zelf niet genoeg uitdaging in hun werk of het is te moeilijk voor ze

Wanneer die collega tegenover je voor de zoveelste keer die dag een gesprek met je aanknoopt, kan het zijn dat hij of zij  werk ontwijkt. Diegene zoekt dan een reden om even een kleine pauze te houden. Luister daarom goed naar hetgeen er wordt verteld. Vragen zij elke keer hulp met betrekking tot een bepaalde vaardigheid of kennis? Of blijkt uit het gesprek dat ze het werk snel heeft afgerond en haar overige tijd opvult met praten? Dan gaat diegene er misschien vanuit dat jij ook tijd over hebt. Mocht je dit merken, vertel diegene dan dat je het knap vindt hoeveel tijd hij of zij dan over heeft en hoe zij denkt over hun werk. Mocht hieruit blijken dat diegene te weinig te doen heeft dan kun je opperen dat het misschien goed is voor hem of haar om hun vaardigheden meer in te zetten. Probeer samen te bedenken wat een oplossing kan zijn en hoe jullie baas hierbij kan helpen. Is het werk te moeilijk of mist diegene vaardigheden? Kijk dan hoe je collega zich hierin kan verdiepen of wat een oplossing kan zijn voor het probleem. Goed voor jou want jij hebt meer rust én goed voor de ander.

femfem-rachel-donna

2. Ze proberen je af te leiden

Misschien voelt een van je collega’s zich bedreigt door jou aangezien jij je werk zo goed doet. Het kan zijn dat ze jaloers zijn op jouw vaardigheden en hetgeen je tot nu toe al het bereikt. Het kan zijn dat ze je af en toe afleiden om ervoor te zorgen dat je uit je werkflow raakt en je weer op hetzelfde niveau komt als zij zelf. Hieruit blijkt eigenlijk meer van onzekerheid over hun werk dan iets anders. Om dit probleem op te lossen is het goed om hen niet af te snauwen maar hen juist een compliment te geven. Hierdoor krijgen zij het gevoel dat ze ook gewaardeerd worden en dat ze er toe doen. Laat ook af en toe zien dat jij niet alles weet en dat je ook nog dingen wil leren. Wanneer je dit op een goede manier weet te brengen kan je snel weer aan het werk. Maak daarbij dan gebruik van deze gesprekskills.

3. Ze zien niet dat je met bepaalde dingen bezig bent

Dat klinkt misschien raar. Als jij achter je laptop druk bezig bent, dan moet hen dit toch opvallen? Dat is helaas niet altijd het geval. Uit een onderzoek is gebleken dat wanneer men een doel in gedachte heeft, in dit geval een gesprek met jou, kan het zijn dat zij niet zien dat jij met bepaalde dingen bezig bent. Ook kan het zijn dat ze wel zien dat je op een bepaalde site of iets dergelijks zit, maar weten ze zo weinig van je werk dat ze dit niet linken aan je werkzaamheden. De oplossing zit hem in het uitleggen van je werkzaamheden. Laat ze zien waarmee je bezig bent, dat je op dit moment niet in de gelegenheid bent om te praten en vertel ze dat je deadlines hebt. Doe het met een lach op je gezicht en ben duidelijk, dan kunnen je collega’s dat zeker accepteren.

storen-werk-collegas-femfem