We zitten met z’n allen weer thuis, en dit gaat waarschijnlijk ook nog wel even zo blijven… Dus we kunnen hier maar beter het beste van maken! Daarom hebben wij een aantal leuke recepten voor jou op een rijtje gezet, zodat jij je zeker niet hoeft te vervelen tijdens het thuiszitten. Het voordeel is namelijk dat je tijdens het thuiswerken wel alvast het een en ander zou kunnen voorbereiden voor het diner. Daarom geven wij je wat lekkere comfort food inspiratie om mee aan de slag te gaan. Lees je mee?

1. Vegan pompoen risotto

Hmmmm, voor de vegans onder ons hebben wij een heerlijk gerecht samengesteld. Deze pompoen risotto wordt geserveerd met gebakken paddenstoelen, rode ui en geroosterde hazelnoten. Deze pompoenrisotto is een heerlijk, verwarmend gerecht en past perfect bij herfstige dagen. Dus #staypositive en breng de middag gezellig door in de keuken!

Vegan pompoenrisotto met gebakken paddenstoelen, rode ui en geroosterde hazelnoten - liggend - optie A

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 flespompoen
  • 300 g Lassie risottorijst
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 2 rode uien
  • 2 tl balsamicoazijn
  • 100 g hazelnoten
  • 2 el agavesiroop
  • 1,25 l groentebouillon
  • 10 blaadjes verse salie
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Verwijder de schil en zaadlijsten van de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Snijd de rode uien in ringen, scheur eventuele grote paddenstoelen in kleinere stukken en snijd de salie grof.

3. Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, breng op smaak met zout en peper en rooster het geheel 20 minuten in de oven.

4. Haal de pompoen uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.

5. Meng de hazelnoten met de agavesiroop en verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de hazelnoten 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Schud de hazelnoten halverwege de kooktijd een keer om.

6. Verhit ondertussen twee eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg hier Lassie risottorijst aan toe, roerbak de rijstkorrels totdat de korrels glanzen. Voeg ongeveer een soeplepel bouillon toe aan de pan en wacht tot de bouillon is opgenomen voordat je een nieuwe lepel bouillon aan de risotto toevoegt. Herhaal deze stap totdat de risotto gaar is en de bouillon op is, dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer tot slot de pompoen door de risotto.

7. Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak hier de paddenstoelen in op hoge temperatuur, dit duurt ongeveer 5 minuten, voeg de laatste minuut de gesneden salie toe.

8. Voeg opnieuw een eetlepel olijfolie toe aan de pan en roerbak de rode ui op middelhoge temperatuur totdat deze zacht is geworden, dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de balsamicoazijn toe aan de rode ui, verlaag de temperatuur en laat het geheel nog 2-3 minuten pruttelen.

9. Verdeel de pompoenrisotto over de borden en garneer met gebakken paddenstoelen, rode ui en geroosterde hazelnoten.

Receptcredits: Lassie

2. Nachoschotel met gevulde rode puntpaprika’s

Klinkt dit niet heerlijk? En even better: deze nachoschotel wordt geserveerd met een heerlijke avocadosaus. Een goedgevulde nachoschotel is het perfecte comfort food, en met de duurzaam geteelde rode puntpaprika’s van Growers United is het ook nog eens verantwoord. Wist je dat een puntpaprika meer vitamine C bevat dan een normale paprika? Nee, geeft niks hoor wij ook niet, maar leuk weetje toch? Tijd om die heerlijke nachoschotel klaar te maken en in de oven te zetten.

Nachoschotel van gevulde rode puntpaprika’s met avocadosaus - liggend - optie A

Ingrediënten voor 2 tot 4 personen

  • 4 rode puntpaprika’s
  • 2 avocado’s
  • 1 jalapeño
  • 1 limoen
  • 400 g zwarte bonen
  • 400 g tomatenblokjes
  • 200 g cherrytomaten
  • 150 g mais
  • 125 g zure room
  • 100 g geraspte cheddar
  • 100 g ijsbergsla
  • 50 g nachos
  • 15 g koriander
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder ½ tl uienpoeder
  • zout en peper

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Halveer de rode puntpaprika’s in de lengte. Snijd door de steeltjes heen. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en spoel de paprika’s onder koud water schoon. Dep de paprikahelften droog met keukenpapier en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.

3. Meng de tomatenblokjes, zwarte bonen en de helft van de mais met het gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en uienpoeder in een kom. Schep het mengsel in de paprikahelften en verdeel hier de geraspte cheddar over. Verkruimel tot slot de nachos over de gevulde paprika’s.

4. Dek de bakplaat af met aluminiumfolie en bak de gevulde paprika’s 20 minuten in de oven.

5. Halveer ondertussen de cherrytomaatjes, snijd de ijsbergsla fijn, de koriander grof en de jalapeño in plakjes.

6. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom. Prak het vruchtvlees fijn, voeg de zure room toe en meng tot een gladde avocadosaus. Halveer de limoen, pers het sap uit en voeg dit toe aan de avocadosaus. Roer de saus nog een keer door, proef en breng op smaak met zout en peper.

7. Haal de gevulde paprika’s uit de oven en verdeel hier de overgebleven mais, cherrytomaten, ijsbergsla, koriander, jalapeño en avocadosaus over en serveer direct.

Receptcredits: Growers United

3. Romige champignonsoep

Tijdens de koudere dagen is een kopje soep altijd goed, toch? Wij vinden van wel! Deze heerlijk romige champignonsoep van huisgemaakte champignonbouillon is comfort food ten top! Dus #staypositive en kruip onder een dekentje met een kopje huisgemaakte soep.

Romige champignonsoep van huisgemaakte paddenstoelenbouillon - liggend

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g kastanjechampignons
  • 250 ml Blue Band Finesse voor koken
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 10 g verse tijm
  • 5 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 laurierblad
  • 1 l water 50 g Blue Band margarine
  • 25 g bloem
  • zout en peper

Zo maak je het

1. Snipper de ui, snijd het eekhoorntjesbrood fijn, snijd de kastanjechampignons in plakjes en scheur eventuele grote paddenstoelen in kleinere stukken.

2. Verhit 25 gram Blue Band margarine in een grote kookpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden. Pers de knoflook, rits de tijm en voeg dit samen met de kastanjechampignons toe aan de pan en roerbak 5 minuten mee.

3. Voeg de bloem toe aan de pan en roerbak 1 minuut mee alvorens je het water toevoegt aan de pan.

4. Voeg tot slot het laurierblaadje en gedroogde eekhoorntjesbrood toe aan de pan, breng het geheel aan de kook, breng op smaak met zout en peper en laat 15 minuten op een lage temperatuur pruttelen.

5. Verhit ondertussen nog 25 gram Blue Band margarine in een koekenpan en bak de gemengde paddenstoelen, terwijl je deze af en toe omschudt, op hoge temperatuur gaar. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.

6. Haal de champignonsoep van het vuur, verwijder het laurierblad en blend kort met behulp van een staafmixer. Roer hier de Blue Band Finesse voor Koken door en verdeel de soep over de kommen. Verdeel de gemengde paddenstoelen over de kommen als garnering.

Receptcredits: Blue Band

4. Gele curry van bloemkool met geroosterde kikkererwten

Een lekkere curry is eigenlijk altijd goed, toch? Dit is een heerlijk recept voor een gele curry om heerlijk mee op te warmen. Tijd dus om dit lekkere gerecht te maken!

Gele curry van bloemkool met geroosterde kikkererwten - liggend1

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 bloemkool, schoongemaakt en in gelijke roosjes 400 ml kokosmelk
  • 1 pakje Thaise Gele Curry Kruidenpasta
  • 200 g doperwten (diepvries)
  • 200 g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 rode uien, in parten
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 el garam masala
  • 4 el olijfolie
  • 200 ml dikke yoghurt
  • 4 pitabroodjes
  • 2 lente-uien, in ringen
  • 15 g koriander, gehakt
  • peper en zout

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Roer twee eetlepels olie en de garam masala met de kikkererwten in een kom. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de kikkererwten. Bestrooi ze met peper en zout. Zet ze voor dertig minuten in de oven en schep iedere tien minuten even om. Laat de kikkererwten afkoelen en zet weg tot verder gebruik.

3. Draai de temperatuur van de oven terug naar 180 °C. Leg de bloemkool en de rode ui in parten op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Roer twee eetlepels olijfolie met de knoflook en kerriepoeder door elkaar en verdeel dit over de bloemkoolroosjes en ui. Bestrooi met wat peper. Zet in het midden van de oven en rooster ongeveer 15 minuten tot de groenten beetgaar zijn.

4. Bak de kruidenpasta kort op hoog vuur. Giet de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Schep vervolgens de geroosterde bloemkool en rode ui er door. Voeg als laatste de doperwten toe en warm nog even goed door.

5. Verwarm de pitabroden in de oven of broodrooster.

6. Schep de curry in een schaal en garneer met de lente-ui, geroosterde kikkererwten en de gehakte koriander.

7. Serveer met de yoghurt en de pitabroodjes.

Receptcredits: Fairtrade Original

5. Zwarte pasta met witte truffelsaus en spinazie

Hoor ik daar truffel? You’ve got my attention! Deze bijzondere pasta is eens wat anders dan een standaard pasta bolognese! Schenk alvast een drankje voor jezelf in en verwen jezelf met deze heerlijke pasta.

Zwarte pasta met witte truffelsaus en spinazie - liggend

Ingrediënten

Voor de pasta

  • 250 g Linguine al Nero di seppia
  • 400 g spinazie 1 flinke el White Truffle Sauce Een scheut Marc-de-champagne azijn

Ter garnering: 

  • Extra vierge olijfolie met witte truffel
  • 75 g Parmezaanse kaas, geraspt

Zo maak je het

1. Kook als eerste de Linguine al Nero di seppia in 6-8 minuten gaar en giet het af.

2. Roerbak daarna de spinazie en blus die op het einde af met een scheut Marc-de-champagne-azijn.

3. Meng vervolgens een flinke eetlepel White Truffle Sauce door de pasta.

4. Leg de spinazie in een diep bord, dresseer daar de pasta overheen en garneer met geraspte Parmezaanse kaas.

5. Maak het gerecht af met nog wat extra vierge olijfolie met witte truffel. Eet smakelijk!

Receptcredits: Oil & Vinega

Eet smakelijk!