Heb je ook wel eens van die dagen op je werk dat je veel minder productief bent dan je zou willen? Denk eens na over alle uren dat je op een dag naar je scherm kijkt. We zijn allemaal vaak in de ochtend al bezig met onze telefoons, op het werk in onze pauze’s en vaak ook nog tussendoor. In de avond willen we met grote regelmaat een filmpje of serie op Netflix kijken. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die uren op schermen spenderen een hoger stresslevel hebben.

FOMO

We willen allemaal altijd van alles op de hoogte zijn. Iets missen zien vele van ons als een angst en dit noemen we dan voor de grap vaak FOMO: fear of missing out. En dat is waar het vaak mis gaat: waar onze telefoons eigenlijk bedoeld waren om dingen makkelijker te maken, nemen ze tegenwoordig vaak zoveel tijd op en geven ze ons zo veel prikkels dat het juist nadelig kan zijn voor onze gezondheid en voor onze focus op de dingen die we overdag moeten doen. Daarom is het goed om het gebruik van onze schermen te minimaliseren. Hoe je dat doet? Wij vertellen het je.

concentratie-werk-femfem

Accepteer dat je niet altijd alles kunt weten

‘Heb je dat artikel gelezen?’ ‘Heb je gezien wat er aan de andere kant van de wereld is gebeurd?’. Vaak voelen we ons schuldig als we deze vraag niet met ‘ja’ kunnen beantwoorden. Maar het geeft je ontzettend veel rust wanneer je accepteert dat je niet altijd alles kunt weten, je hebt simpelweg nog heel veel andere dingen te doen dan het checken van je social media kanalen en de online kranten. Accepteer dat je niet alles kunt weten en dat je ook niet altijd alles hoeft te weten. Richt je tijd in plaats daar van in met die dingen die voor jou zelf heel belangrijk zijn in plaats van met het bijhouden van de digitale wereld.

Schakel overdag je social media meldingen uit

Je hoeft echt niet de hele dag bij te houden wie jou ergens in tagt op Facebook en wie je uitnodigt voor events. Wanneer je overdag je meldingen uitzet biedt dat je meer rust en zal je je beter kunnen focussen op de dingen waarmee je bezig bent. En wanneer je dan ’s avonds een uurtje vrij hebt en je deze wil besteden aan je social media kanalen, kun je dit ook doen terwijl je er daadwerkelijk van geniet. Zo zie je ook écht wat er voorbij komt op je feed, want we hebben allemaal veel te vaak die momenten dat we wel kijken naar het scherm, maar eigenlijk helemaal niet opnemen wat we zien.

Verveel jezelf af en toe

We denken vaak dat we altijd maar iets moeten doen en vullen onze vrije uren dan ook het liefst in met zoveel mogelijk activiteiten. Maar het is goed om je af en toe eens lekker te vervelen en je daar dan ook daadwerkelijk aan over te geven. Af en toe even helemaal niets doen is heel rustgevend voor je brein en geeft je de kans om na te denken over dingen waar je anders de tijd niet voor neemt. Win-win. Sta je de volgende keer weer tien minuten te wachten op de bus? Laat die telefoon dan even in je tas en doe simpelweg even niets.

Door je brein af en toe meer met rust te laten, zal zij zich beter kunnen concentreren op de taken waarmee je bezig bent zonder dat je constant afgeleid wordt. En zo krijg jij in minder tijd meer gedaan.

Productiever zijn gedurende de dag? Dat doe je zo.