Seks en veiligheid, twee dingen die eigenlijk erg nauw samen zouden moeten gaan. Er zijn erg veel manieren om je te beschermen tijdens de seks. Denk bijvoorbeeld aan de anticonceptie, een spiraal of een condoom. Een condoom is de enige manier om de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel een soa, te verkleinen. Maar, wat zijn nou de voor- en nadelen van een condoom en wanneer en hoe gebruik je hem eigenlijk?

condoom gebruik

Better safe than sorry, toch?

Dat er voor- en nadelen aan het gebruiken van een condoom zitten weten we allemaal. Want eigenlijk vinden we het allemaal maar een onhandig ding. Toch zijn wij van mening dat de voordelen in de meerderheid zijn en de uitspraak better safe than sorry er eentje voor in te lijsten is! Uit de internationale HEX-enquête naar condoomgebruik die in september en oktober 2018 is gehouden, zijn dan ook een aantal interessante inzichten gekomen.

Een condoom die niet scheurt?

Je hebt het vast ooit meegemaakt, een condoom die helemaal openscheurt.. Over paniek-level-maximaal gesproken! De condooms waarvan wij 100 pakjes weggeven, besparen je wellicht wat paniek. LELO HEX. Deze condooms zorgen er namelijk voor dat het gaatje gelokaliseerd blijft, zonder iets weg te nemen van het gevoel. Natuurlijk latex, een beetje glijmiddel en extra stimulaties. Klinkt goed? Vul je adresgegevens in via deze link en ontvang 1 van de 100 pakjes (3 stuks). No worries; je voornaam, mailadres en telefoonnummer mag je achterwegen laten & je gegevens blijven anoniem natuurlijk!

Interesting

 • 23% geeft aan vaak een condoom te gebruiken en 22% geeft aan nooit seks te hebben zonder condoom
 • Maar liefst 29% geeft aan nooit een condoom te gebruiken
 • De belangrijkste reden voor het skippen van de condoom is het gebruik van andere anticonceptiepillen (66%). Wait whut, dus een soa nemen we dan maar voor lief?
 • Met 33% van de ondervraagden is de tweede reden voor het niet gebruiken van een condoom door ongemak
 • 49% geeft aan zich zorgen te maken als een nieuwe partner aan zou dringen op seks zonder condoom. 50% zou dan namelijk denken dat de nieuwe partner onverantwoordelijk is en 20% zou zich niet gerespecteerd voelen
 • Dingen die wij het vaakste meenemen op een eerste date? Kauwgum (75%), condooms (50%), een haarborstel (25%)

Voordelen

 1. Verkleint de kans op het krijgen van een soa
 2. Verkleint de kans op een zwangerschap
 3. Condooms zijn op erg veel plekken te koop
 4. Sperma wordt opgevangen
 5. Je neemt ze gemakkelijk mee in je tas
 6. Het gebruik van een condoom geeft aan dat je verantwoordelijk omgaat met je lichaam

Nadelen

 1. Er bestaat een kans op scheuren, lekken of afglijden
 2. Het kan een vervelende onderbreking zijn tijdens het voorspel
 3. Sommige mannen zeggen minder te voelen bij het gebruik van een condoom
 4. Je denkt 100% beschermt te zijn tegen een soa of zwangerschap
 5. Het is soms lastig om er over te beginnen bij je bedpartner

How to use?

Het lijkt zo voor de hand liggend.. Openscheuren en er omheen rollen? Toch is er ook uit het onderzoek gebleken dat de belangrijkste reden voor het niet presteren met een condoom, het feit is dat de meeste van ons niet weten hoe we een condoom goed om moeten doen. De grootste fout is dat er niet wordt gewacht tot een volledige erectie. Lees nu voor eens en voor altijd hoe je een condoom dus wél moet gebruiken, en op welk moment!

(1) Stap één: wait a moment

Wacht dus eerst tot een volledige erectie, probeer het voorspel te verlengen wanneer hij nog niet opgewonden genoeg is.

(2) Stap twee: open it

Open de verpakking voorzichtig, je wilt de condoom namelijk niet al scheuren alvorens je hem gebruikt.

(3) Stap drie: rollen

Zorg dat hij niet binnenstebuiten zit. Rol de condoom een beetje uit, het opgerolde randje moet namelijk naar buiten staan. Zorg dat er geen lucht in het puntje van de condoom zit, door de condoom direct op de penis te plaatsen. Houd hem een beetje vast met je ene hand, en gebruik je andere hand om de condoom uit te rollen. Houd hierbij je nagels zo ver mogelijk uit de buurt, om gaatjes te voorkomen.

(4) Stap vier: opgeruimd staat..

Klaar met het condoom? Houd hem vast bij de opening en rol het af. Zorg dat je een knoop in de condoom legt, voordat je hem in de prullenbak gooit.

Lees ook: Hoe te beginnen over veilige seks, zonder dat het awkward wordt?