Het leven in de 21e eeuw is nou eenmaal best egoïstisch. We spenderen veel tijd aan onszelf en dat is in sommige opzichten ook best logisch. Je leeft je leven voor niemand anders dan jezelf. Toch zitten er bepaalde mensen tussen die mijn laatste zin iets te serieus nemen. Deze mensen hebben geen problemen met succes over de rug van iemand anders en manipulatie om dingen te regelen voor zichzelf. Deze mensen hebben narcistische trekken of zijn gewoon narcist. In je leven zul je gegarandeerd een paar mensen tegenkomen die over deze eigenschap beschikken. Met deze checklist pik je ze er gelijk uit.

daten narcist FEM FEM

Oké, zo erg als Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street is diegene met wie je aan het daten bent waarschijnlijk niet. Toch is Jordan Belfort, het personage wat Leonardo speelt in de befaamde film, een goed voorbeeld. Hij wordt verblind door seks, geld en drugs en naait iedereen om meer te krijgen. Deze drie dingen zijn voor elke narcist belangrijk. Let je op de dingen in het onderstaande lijstje? Dan herken jij een narcist binnen no-time.

1. Narcisten zijn ongeduldig

Narcisten houden van controle. Zijn jullie wat gaan eten en gaan er dingen mis? Dan zal je merken dat narcisten hier niet goed mee omgaan. Als iets in hun hoofd op een bepaalde manier zou moeten gaan en dit niet het geval is kan je narcist aardig boos worden. Ze schoppen een scene of klagen meer dan nodig is. Zelfs als jij er niet zo’n probleem van maakt. Het gaat namelijk meer om hun dan om jou.

2. Een narcist vindt het moeilijk om balans te vinden

Narcisten zijn goed in veel dingen, jammer genoeg is het houden van balans niet een van deze dingen. Wanneer een narcist boos is, zijn ze razend. Als narcisten blij zijn, zijn ze euforisch. Ze denken dat ze veel controle over zichzelf hebben maar dat is meestal niet het geval.

3. Een narcist geeft veel kritiek

Narcisten vinden het geen probleem om je te laten weten wat je niet goed doet. Sterker nog, ze laten je heel vaak weten wat er nog verbeterd kan worden. Nee, ze geven vaak geen opbouwende kritiek maar kraken je 9 van de 10 keer af.

4. Een narcist houdt van aandacht

Narcisten moeten nou eenmaal alle aandacht hebben. Waarom? Ze willen aanbeden worden en willen dat je naar ze luistert. Narcisten vinden het niet fijn als je wordt afgeleid door iemand anders en dit merk je. Het is soms net een klein kind dat aan je been hangt in de supermarkt wanneer ze dat ene koekje willen. De narcist wil alle aandacht en het zal niet lang duren voordat ze jou hierop attent maken als je aan het praten bent over jouw dag.

5. Een narcist praat maar luistert niet

In een normaal gesprek luisteren jullie naar elkaar, aan het einde van het gesprek voelen jullie je dan ook allebei begrepen. Een gesprek met een narcist gaat anders. Hij of zij praat alleen maar over zichzelf en jij mag lekker luisteren. Zelfs wanneer het gesprek over jou gaat weet de narcist het toch weer te draaien naar zichzelf. Dus: voel jij je aan het einde van de avond nogal ongehoord en weet je alles over hem of haar. Red flag!

Heb je door dit hele verhaal een afkeer van daten gekregen? Nergens voor natuurlijk maar er zitten ook talloos veel voordelen aan single zijn!