Voor FEMFEM ging ik naar een workshop van de onwijs goede visagist Boetje Silanno, werkzaam bij het welbekende make-up merk M.A.C. Cosmetics die mij de beste tips op beautygebied gaf kijkend naar de trends van winter 2018. Deze info gecombineerd met mijn eigen beauty-kennis, deel ik natuurlijk graag met jullie.

Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

Of je nu houdt van uitpakken met make-up of je je regelmatig realiseert dat je het vergeten bent op te doen; geen probleem. Ik zet voor jou nieuwe én gemakkelijke tips op een rijtje, waar je echt wat aan hebt. Wil je een kleine verandering of nieuwe inspiratie opdoen voor aankomende winter? Of wil je weten waarom je een ‘oil stick’ zou moeten gebruiken? Lees verder. Ik leerde dat het echt niet eng of rete-moeilijk hoeft te zijn om te spelen met make-up. Hieronder vind je 10 insider-tips, die je echt nog niet wist.

  1. Wat ik als eerste leerde was first of all; make-up mág (weer).

Wat ik daarmee wil zeggen is; het wordt steeds gebruikelijker het te dragen en je mag er ook echt mee losgaan. Buiten de lijntjes kleuren dus en creëer je eigen stijl. Neem dat ‘buiten de lijntjes’ vooral niet té letterlijk, tenzij je een lip-liner aanbrengt en je lippen groter wil doen ogen, dan mag je letterlijk buiten de lijntjes kleuren. (En dan nog; pleaseee; weet wat je doet.) Verder leerde ik dat jaren 70 make-up echt weer terug aan het komen is. Je ziet dat vooral aan oog-looks maar op huidgebied vooral de ‘popping’ cheekbones en ‘blushed’ appelwangetjes. Kijk hieronder maar:

Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

2. Nude, bruin, roze en paarse tinten voor fall 2018!

In de winter van 2018 zien we veel paars, rode, bruine en roze tinten. Maar vooral tinten die jouw gezicht(huid) goed doen laten uitkomen en bij jou als persoon passen. Jouw eigen gezicht laten ‘spreken’. Make-up is niet om te verbloemen of iets te veranderen, maar juist om jouw eigen pluspunten meer naar voren te laten komen en te accentueren. Wat past bij jou en staat je mooi? Kijk daarbij niet alleen naar je haarkleur -en ogen maar vooral ook naar je huidstype en kleur. Heb je bijvoorbeeld een koele of een warme ondertoon? Als je dit weet kun je beginnen. Breng de kleuren aan in daglicht, ga bij een raam staan, of ga ontspannen zitten in de tuin.  Je ziet dan het beste wat het goed doet bij jouw huidskleur. Kunstlicht creëert vaak een verkeerd beeld van hoe iets eruit komt te zien.

Picture by Pinterest
Picture by Mac Cosmetics

3. Test altijd een product op je (gezichts)huid als je het wil aanschaffen in de winkel.

In een potje of verpakking is het niet (altijd) dezelfde kleur! Probeer goed naar je eigen gezicht, kleur en huid te kijken wanneer je product aanbrengt. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend maar sommige kleuren kunnen bruin lijken maar op jouw huid ‘grijsachtig’ uitpakken. Dit heeft o.a. te maken met je huidskleur, huidtype en schaduwinval. Dit wist ik zelf nog niet eerder. Er werd een bruine oogschaduw bij me aangebracht die zo goed als paars uitpakte op mijn huid.

4. Breng warmte in je gezicht door te ‘shapen’.

Met de juiste kleur, een donkerdere variant dan je eigen huidskleur, kom je al een heel eind. Breng dit aan nét onder de jukbeenderen het voorhoofd en kaaklijn. De truc is; blend de bronzer uit naar boven toe, dit geeft meestal het mooiste effect. Je kunt bij shapen kiezen voor een astint, dit is vaak mooier dan een warme variant waardoor je een onnatuurlijk effect krijgt. Kijk ook goed of het product niet oxideert in de loop van de dag want na 3 uur oranje uitgeslagen zijn, wil je niet.

Picture by MAC Csometics
Picture by MAC Cosmetics

5. Begin klein en bouw op.

Breng je concealer en foundation in stapjes aan. Zo kun je goed blenden en spelen met kleuren en breng je nooit teveel aan. Less is more, de naturel look voor je huid is in! Het gebruik van een fijne, compacte blending kwast werkt goed, maar ook met je vingers is het fijn een vloeibaar product aan te brengen. Met je vingers heb je meer ‘contact’ met de huid en kun je zorgvuldiger werken en blenden. Zorg altijd dat de concealer onder je ogen lichter van kleur is dan de foundation die je gebruikt.

6. De wenkbrauw.

Omygod– we hebben van alles voorbij zien komen. Van zwart ingekleurde Bert situaties tot aan dunne spermacellen -daarover niets teveel gezegd. Thank god is de ‘normale’ wenkbrauw weer aan het terugkomen. Je ziet dan ook vaker een transparante wenkbrauw-gel en zware, hoekige blokken zijn finally done. Persoonlijk vind ik dat het bij wenkbrauwen belangrijk is om te kijken naar wat bij jou gezicht staat, of de mode op dat moment nou dun, dik, kort of lang aangeeft.

Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

7. Breng éérst je foundation aan en daarna je concealer.

Zo mengen de producten mooier met elkaar aangezien je foundation gedeeltelijk ook op plekken komt waar je je concealer aanbrengt. En je kunt dan lichter gaan met de kleur concealer en een meer opgelicht effect creëren. Draag je liever geen foundation, breng dan concealer aan op plekken waar jij dat nodig vindt en neem daarbij altijd een gedeelte van het voorhoofd mee. Daarmee trek je de kleur gelijk van je verdere gezicht gelijk en oogt het niet snel onnatuurlijk.

8. Een Glowing skin is in.

De trend die we veel gaan zien is de frisse, naturel bijna ‘sportieve’ look. Hierbij wordt er gedoeld op de optische conditie van de huid en dat die fris en gezond oogt. Je ziet veel ‘glow’ op de wangen en jukbeenderen, alsof je letterlijk een beetje ‘nat’ bent op het gezicht. Hiervoor zijn er hele mooie producten op de markt, bijvoorbeeld oil-sticks, en creamy highlighters die de huid tegelijkertijd verzorgen en je mooi kunt aanbrengen als finishing touch op je make-up, maar ook alleen kunt dragen. Het geeft echt een prachtige flisse glow op de huid die heel natuurlijk oogt. De welbekende ‘dewy’ look. Zie hieronder een voorbeeld daarvan. (Reminder: je kunt natuurlijk zo ver hierin gaan als je zelf wilt.)

Picture by MAC
Picture by Mac Cosmetics
Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

9. ‘Winged’ effect zonder eye-liner.

Probeer eens oogschaduw ónder je ogen aan te brengen (in de kleur van jouw huidtint, dus die jouw huid naar ‘boven haalt’) en werk dit uit naar boven als een zachte wing. Kijk bij het aanbrengen van oogschaduw altijd naar de vorm en kleur van je ogen en wat daarbij past. Gebruik bovenstaande tips voor de juiste kleur. Dit zie je bijvoorbeeld vaak als look bij model Bella Hadid. Het lift als het ware haar ogen. Inspireert het jou ook zo?

Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

10. Breng je highlighter aan op hoogste punten van je gezicht.

Highlighter op het jukbeen aanbrengen is heel mooi. Dit kan bijvoorbeeld eerst met een creamy variant en daarover heen een poeder highlighter, voor de extra intense ‘glow.’ Dit is fijn met een wat kleiner kwastje, je laat het product er als het ware op ‘vallen.’ Kijk hierbij goed waar bij jou het licht op je gezicht valt, en breng het precies dáar aan. We willen geen zebrapad-strepen situatie. You’re welcome.

Ik was onwijs geïnspireerd en hoop jij ook. Veel plezier!

Lees ook: aandacht voor mens en natuur met deze vegan make-up