De laatste tijd ben ik meer dan ooit geïnteresseerd in mindfullness, meditatie, yoga en andere hulpmiddelen om m’n drukke gedachten te leren kalmeren. Misschien moet ik zeggen; leren accepteren, want het vele filosofische denken is ook iets dat bij mij hoort. Maar goed, af en toe een wat ‘leger’ hoofd is blijkbaar toch iets waar ik naar streef. In mijn zoektocht naar rustgevende taferelen voor in mijn hectische bestaan kwam ik een nieuw soort ‘mindfullness’ tegen, genaamd Authentic Relating. Klonk wel interessant, dacht ik, en aangezien ik op dat moment alleen maar geïrriteerder werd van het ademen naar m’n linkerteen, wilde ik me maar al te graag verdiepen in deze nieuwe theorie.

Picture by Unsplash
Picture by Unsplash

Ik las dat Authentic Relating een nieuwe soort mindfullness is, met een techniek waarbij je spelenderwijs leert om je beter te connecten met andere mensen. Op één of andere manier wekt bij mij ‘spelenderwijs leren’ een bepaalde desinteresse, maar toen ik de basisprincipes las las hield het mijn aandacht.

Je doet dus een soort van spelletjes om jezelf beter te leren kennen. Denk dan aan spelletjes waarbij je elkaar twee minuten lang in de ogen kijkt en luistert naar diegenen, zonder te onderbreken. Dat kan best confronterend zijn en ja, dan komen er ook gevoelens los. Dat is iets wat je misschien niet gewend bent. Maar door te oefenen om op verschillende manieren in het bijzijn van anderen je emoties uit te drukken, leer je een heleboel over jezelf. Hoe je grenzen moet stellen bijvoorbeeld en hoe je moet vertellen wat jij nodig hebt. Nog zo een: conflicten oplossen. Authentic Relating geeft daar middelen voor.

De 5 basisprincipes van Authentic Relating

1. Verwelkom alles

Laat alle emoties toe, van woede, tot frustratie, droefheid en schaamte.

2. Laat veroordelingen zoveel mogelijk los

We zijn van nature gewend om dingen in hokjes te plaatsen of om gevaren te beoordelen uit overlevingsinstinct. Doordat we dit ook bij andere mensen gaan doen uit automatisme, gaan we zorgen voor blokkades en miscommunicaties. We moeten dus openstaan om de ervaring van een ander aan te horen, voor we zelf gaan oordelen.

3. Spreek uit wat jíj voelt

Zo ontdekt niet alleen je partner wat je eigenlijk allemaal aan het voelen en denken bent, maar ook jijzelf. Het is het startpunt voor innerlijke rust in lichaam en geest.

4. Accepteer je gevoelens

Als je schaamte ervaart, ga het dan niet wegstoppen of verbieden als emotie, maar accepteer het. Alles wat je voelt is van belang en je hebt het recht alle emoties te ervaring. Je mag de oorsprong van de emotie enkel niet buiten jezelf plaatsen. Denk aan iemand anders de schuld geven of met de vinger wijzen. Dat gaat heus niet helpen bij het verwerken ervan.

5. Respecteer jezelf en anderen

Dit betekent heus niet dat je je eigen grenzen moet verwaarlozen en over je heen moet laten lopen. Het gaat erom dat je beseft dat jouw eigen perspectief altijd klopt en niemand er per se akkoord mee hoeft te gaan. Jouw gut feeling is van belang en daar mag je ook echt op vertrouwen. Je kan dit ook bij anderen doen. Je hoeft het niet per se met ze eens te zijn, maar je kan wel hun perspectief respecteren. Een voorbeeld van zo’n spelletje om deze waarden aan te leren is the noticing game. Je loopt hierbij in een groepje door de ruimte en zodra je met iemand oogcontact maakt ga je in duo staan (dit hoef je natuurlijk niet uit te proberen op een feestje, maar lees vooral de volgende stappen). Vervolgens ga je in vier stappen vertellen wat je voelt.

1. Lichamelijk functies beschrijven
Je vertelt aan je partner bijvoorbeeld dat je luider ademt wanneer je elkaar aankijkt, of voelt dat je hart sneller slaat.

2. Emotionele functies beschrijven
Vertellen aan de ander dat je je zenuwachtig voelt in diens bijzijn, of juist heel blij.

3. De andere persoon omschrijven
Zeggen dat je een warme energie voelt uitstralen van die persoon, of bijvoorbeeld dat de mooie grote ogen jou opvallen (misschien de oorsprong van de beruchte versiertruc: ‘jij hebt mooie ogen’?).

4. Externe dingen omschrijven
Bijvoorbeeld de zon die op je gezicht schijnt of dat de stad er druk uitziet.

Je kan dit ‘spelletje’ ook prima met een persoon spelen, namelijk jezelf. Als je in het bijzijn van iemand anders bent kan je deze dingen bijvoorbeeld lichtjes uitdrukken, zonder dat de ander per se bewust moet zijn dat jij met authentic relating bezig bent. Wat wel kan gebeuren is dat je een connectie opbouwt die de ander niet had verwacht.

Verandering

En wat gebeurt er nu met je als je aan Authentic Relating doet? Je leert vooral je frustraties uit drukken, (leek me wel wat want ik ademde tot nu toe alleen nog maar naar m’n linkerteen.) en emotionele lading los te laten. Autentic Relating gaat ook vooral om de interactie met andere mensen.  Je leert mensen uitpraten zonder meteen te hoeven reageren. Het uitdrukken van emoties, het omgaan met negatieve gevoelens, in relatie tot iemand anders en hoe je je voelt en gedraagt.

Zo werkt Authentic Relating ook bij het oplossen van ruzie en conflict. Voorbeeld dat we allemaal wel kennen: je partner appt niet snel genoeg terug. In plaats van op de eerste oppervlakkige laag te denken en te zeggen: ‘Je appt me niet terug. Wat denk je wel? Waarom doe je dit?’ zou je beter meteen naar de tweede laag kunnen gaan en bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik heb meer contact met jou nodig omdat het heftige dagen zijn. Ik voel me een beetje verlaten en zou het leuk vinden met jou te praten.’ Dan ben je meteen tot de kern van de zaak gedrongen, weet je partner precies wat je voelt en kunnen jullie het sneller uitpraten. Elkaar met de vinger wijzen zonder eerst op zoek te gaan naar de kern van emotie bij jezelf, werkt niet. Door meteen naar de tweede, eerlijke en diepere laag te gaan, je emoties uit te spreken en erover te praten los je dingen veel makkelijker op. Dat is exact wat Authentic Relating inhoudt.

Keep your dignity

Een andere gouden regel is je waardigheid behouden en geen schaamte te voelen over je eigen keuzes en meningen. Dit aspect houdt in dat jouw mening en unieke visie op de wereld van belang zijn en waarde hebben. Je hoeft je daar ook niet voor te verantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een papiertje op straat gooit in plaats van het weg te gooien. Jij kan dan wel vinden dat het heel slecht en respectloos is voor mens en natuur, maar de ander hoeft het er niet mee eens te zijn. Toch blijft jouw mening van waarde en mag jij er achter staan. Tegenwoordig denken mensen dat hun mening enkel van belang is als een ander het daarmee eens is. Dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.

Note: Authentic Relating is vrij nieuw. Met een kleine cruise sessie op Google vind je alvast een paar plekken in het land waar je authentic relating workshops kan volgen of de oefeningen kunt aanleren. Ik denk dat authentic relating handvatten kan bieden als het gaat om bewustwording. Net als mindfullness is dit voor iedereen persoonlijk en heb je altijd een eigen voorkeur en gevoel wat het beste bij je past.  Mijn dagelijkse meditatie sessies / mindfullness ga ik persoonlijk denk ik niet vervangen, het werkt goed bij mij. (Ondanks dat ik gisteren een off-day had.) Maar los daarvan denk ik dat het goed is om je beeld te blijven verruimen en inspiratie op te doen op dit gebied en vooral open te staan voor nieuwe ideeën.

Enjoy wat je doet.