The Letter for the King, ook wel bekend als De brief voor de Koning, is van oorsprong een Nederlandse jeugdroman. In 2004 won De brief voor de Koning een prijs voor het beste Nederlandse kinderboek van de afgelopen 50 jaar. Nu, ongeveer 15 jaar later, heeft Netflix het boek omgetoverd tot een Engelstalige serie waar iedereen van kan genieten.

The Letter for the King

Prachtige landschappen en verhalen die je gelijk meeslepen. Dit is meestal het recept voor een succesvolle serie, en dat is nu zeker ook het geval. Wel is het zo dat het boek en de serie twee verschillende dingen zijn. Was je helemaal verliefd op het boek? Dan kan het misschien even slikken zijn om te zien hoeveel er is verandert. Kijk je daar langs? Dan zie je dat er een hoop nieuwe dingen zijn die in de serie zijn toegevoegd. In afleveringen van ongeveer 50 minuten wordt je meegesleept in het verhaal van de schildknaap Tiuri die met puur toeval een brief krijgt die zijn leven verandert. De brief, die zoals de titel zegt voor de koning bedoeld is, moet voorkomen dat een genadeloze prins de macht overneemt. Levert Tiuri de brief op tijd af? Dan blijft alles zoals het is, maar het is niet makkelijk. Tijdens de reis leert de jonge schildknaap alle fijne kneepjes van het ridderschap.

Nederlandse namen

Gelukkig hebben de makers van de serie wel een aantal dingen zoals in het boek gelaten: de Nederlandse roots. Er zijn namelijk een paar Nederlandse namen die in de serie te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan Gijs Blom die ook bekend is van de musical Ciske de Rat. O ja: ook is deze serie letterlijk en figuurlijk leuk voor iedereen. Vrouwen en meisjes krijgen in The Letter for the King namelijk belangrijke rollen. Iets waar veel series en films nog zeker wat van kunnen leren.