De afgelopen jaren is detox  razend populair geworden. Er zijn verschillende soorten detox kuren . Tijdens een detox kuur zouden de giftige stoffen in het lichaam worden verwijderd op een goede en gezonde manier. Naast deze detox kuren bestaat er ook nog teatox, dit is een detox thee. Deze thee zou mogelijk het lichaam reinigen. Tenslotte zijn er detox superfoods en detox supplementen. De detox supplementen zouden een gunstig effect hebben op de werking van je lever. De lever bevat giftstoffen. De detoxkuren zijn te bestellen op diverse internet sites evenals bij schoonheidssalons. Maar ook steeds vaker komen er winkels waar je verschillende detox smoothies kan krijgen en sapkuren kan volgen. Echter leggen veel mensen vraagtekens bij de werking van detox, is wat ze beweren op het internet echt waar? Of is het simpelweg gewoon geldverspilling?

detox-femfem

Wat gebeurd er precies in het lichaam?

De nieren, lever en darmen zorgen er voor dat gifstoffen en afvalstoffen worden verwijderd uit het lichaam. Vroeger leefden men dichter bij de natuur. Er bestonden toen nog geen bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen, uitlaatgassen en CO2 uitstoot, geen vervuild drinkwater, cosmetica en reinigingsmiddelen waren ver te zoeken. Het lichaam kon toen veel gemakkelijker zichzelf reinigen.
Tegenwoordig krijgen we deze ‘schadelijke’ stoffen dagelijks binnen. Deze gifstoffen worden opgeslagen in de vetcellen om te voorkomen dat ze schade aanrichten aan andere organen. Het lichaam beschermt dus als het ware zichzelf tegen die gifstoffen.
Wanneer je langere tijd veel gifstoffen in je lichaam ophoopt, kan dit leiden tot verschillende complicaties. Voorbeelden van deze complicaties zijn: gewrichtspijn, te hoge bloedsuikerspiegels, vermoeidheid, depressiviteit, schimmelinfecties, vruchtbaarheidsproblematiek en gewichtstoename.

Hoe pakken we dat dan aan?

De complicaties die hierboven geschreven zijn, klinken niet bepaald aantrekkelijk! Laten we dus proberen het zoveel mogelijk te voorkomen. Maar hoe doen we dat dan? Hebben we daadwerkelijk een detox kuur nodig om ons lichaam te reinigen?
Er wordt beweerd dat een detox dieet de gifstoffen verwijderd uit het lichaam. Zoals hierboven beschreven was, kan het lichaam zichzelf reinigen door middel van de nieren, lever en darmen. Tot op heden is er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat een detox kuur daadwerkelijk effectief is. Tijdens een detox kuur val je onbedoeld veel af en zo goed zou het nou ook weer niet zijn voor ons lichaam. Veel detox kuren bestaan uit alleen fruit en groenten. Wanneer je 7 dagen lang zo’n kuur volgt, krijg je voornamelijk veel koolhydraten binnen en belangrijke andere voedingsstoffen niet. Hierdoor kunnen er tekorten ontstaan.

detox-kuur-femfem

Ga voor een gezondere leefstijl!

Je kan veel beter een gezondere leefstijl hanteren, voldoende bewegen en dagelijks bewuste keuzes te maken. Minder kant en klare producten en kies vaker voor verse ingrediënten.  Let een tijdje op je alcohol consumptie of probeer eens wat minder geraffineerde suikers te eten en te kiezen voor pure en onbewerkte producten. Daar valt al zoveel winst te behalen. Bovendien zijn sap kuren vaak ontzettend duur, doe het dus niet en je bespaart een hoop geld! Hoe zo’n gezondere levensstijl er dan uitziet vertellen wij je hier.